24 Μαρτίου 2018

Έχει επιπτώσεις στην υγεία η αλλαγή της ώρας;

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Tα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά . Όταν η ώρα θα δείχνει 03:00, πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες μας στις 4:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και τα σενάρια κατάργησης

Η Έλενα Τσιόλκα, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε πως «τόσο ο ύπνος όσο και μια σειρά από άλλες βιολογικές παραμέτρους (π.χ. αυξομείωση της κορτιζόλης, μελατονίνης κ.α. ενδογενών ουσιών), οι λεγόμενοι Κιρκάδιοι ρυθμοί, καθορίζονται από τον κύκλο μέρα - νύχτα, φως - σκοτάδι. Η εναλλαγή αυτή του φωτός με το σκοτάδι και η ηλιοφάνεια σχετίζονται και με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, την διάθεση, την απόδοση και την λειτουργικότητά του».

Η κ. Τσιόλκα, υπογραμμίζει ότι «στις χώρες που είναι πλησιέστερα στον Ισημερινό, που έχουν δηλαδή, μικρότερο γεωγραφικό πλάτος, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα (με γεωγραφικό πλάτος μικρότερο από 40), η βαθμιαία μεταβολή της ώρας της ανατολής και της δύσης του ήλιου συμβαίνει πολύ ήπια, ενώ η συνολική απόκλιση δεν είναι μεγάλη». Έτσι, η προσαρμογή των ανθρώπων σε αυτήν εξελίσσεται σταδιακά.

Ωστόσο «στις χώρες που βρίσκονται πάνω από τον 50ό παράλληλο, σε βόρειο (και νότιο) πλάτος, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Εκεί η επιμήκυνση ή η βράχυνση της χρονικής διάρκειας της ηλιοφάνειας συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει κατά διάφορους τρόπους την ψυχολογία και την λειτουργικότητα των ανθρώπων. Σε αυτές τις χώρες, η αλλαγή κατά μία ώρα, θα ήταν μικρή» τονίζει η κ. Τσιόλκα.

Στις αρχές Μαρτίου εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. Έπειτα από εξέταση επιστημόνων, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο. Το ψήφισμα, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας. Προς το παρόν καμιά τροποποίηση δεν έγινε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου