27 Μαρτίου 2018

Μηνύματα από τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Ερντογάν στη Βάρνα

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Αυστηρά όμως ήταν τα μηνύματα των Γιουνκέρ και Τουσκ σε Ερντογάν για το Αιγαίο, την ΑΟΖ και τους Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Θέλουμε να διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση». Η ΕΕ θέλει να γίνει η Τουρκία πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε, υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.


Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, «θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε. 


Τέλος, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, διατυπώνοντας τις ανησυχίες του για τις τουρκικές ενέργειες ανέφερε: «Οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Αγκυρα».

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανυσχία της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν και για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. 


Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε δε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον «αγώνα του κατά της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. 
Ερντογάν είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου