15 Μαρτίου 2018

Spiegel: «Σαββίδης και Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο»

Το Spiegel αναλύει την περίπτωση «Ιβάν Σαββίδης», επισημαίνοντας τη στενή σχέση του προέδρου του ΠΑΟΚ με την ελληνική κυβέρνηση. 

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τα έκτροπα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στη δήλωση μεταμέλειας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη για την εισβολή του με περίστροφο στο γήπεδο της Τούμπας και υπογραμμίζουν την απειλή επιβολής σοβαρών κυρώσεων από τη FIFA στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel εστιάζει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος είναι ο άνδρας με το περίστροφο;». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έφοδος του ένοπλου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο «βυθίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια βαθιά κρίση – και απειλεί ολόκληρη τη χώρα». Η ανταπόκριση του Spiegel περιγράφει την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, την αγορά του ευρισκόμενου σε κρίση ΠΑΟΚ το 2012, την ανάδειξη της ομάδας σε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και την εξέλιξη του ιδίου μέσα σε λίγα χρόνια «σε έναν από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ούτως η άλλως δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, έχει περιέλθει σε μια οξύτατη κρίση. Πρόκειται και για μια αξιομνημόνευτη στροφή στην ιστορία επιτυχίας του Ιβάν Σαββίδη. Η χαιρεκακία είναι έντονη στις τάξεις των ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών του εχθρών. Αυτοί θεωρούσαν ανέκαθεν τον Σαββίδη αμφίβολης υπόστασης επιχειρηματία, ως έναν υπερβολικά προσηλωμένο στους στόχους του ολιγάρχη με εξαιρετικές επαφές με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι΄αυτούς (σ.σ. τους εχθρούς του Σαββίδη) το επεισόδιο στο γήπεδο ήταν έκφραση του αισθήματος ότι είναι άτρωτος, γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από τους πολιτικούς του πάτρωνες, τον πλούτο του και την αγάπη των οπαδών του ΠΑΟΚ». 


Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πρόβλημα και προ Σαββίδη

Το Spiegel περιγράφει την άνοδο του Ιβάν Σαββίδη, που ξεκινώντας ως απλός εργάτης έφτασε στην 30η θέση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους το 2013 και την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής του κόμματος του ρώσου προέδρου Πούτιν. Επίσης γίνεται λόγος για την εξαγορά πλειάδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως και για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη.

«Αναμφίβολα η ταχεία άνοδος του Σαββίδη ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αυτός και ο Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο», σχολιάζει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τον ΠΑΟΚ χωρίς να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ τόκων για τα χρέη της ομάδας επωφελούμενος από έναν νόμο, ενώ αναφέρεται και η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για διαγραφή υψηλού προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ως αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα «η εφημερίδα και ο τηλεοπτικός του σταθμός είναι φιλοκυβερνητικά, ενώ ο ίδιος συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Πούτιν και καλεί τους Έλληνες να 'κρατηθούν από τον Τσίπρα'».

Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι «μια γερμανική εταιρεία αγόρασε τα ελληνικά αεροδρόμια, μια κινεζική το λιμάνι του Πειραιά και τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για τους οποίους είχαν ενδιαφερθεί και Ρώσοι, τους ανέλαβαν Ιταλοί. Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πεδίο δράσης ύποπτων μορφών ήδη πριν από την περίοδο του Σαββίδη». 

«Κίνδυνος για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας» 

Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Ιβάν Σαββίδης προκαλεί τόση αποστροφή στην Ελλάδα επειδή τον βλέπουν ως απειλή του κυρίαρχου κατεστημένου. Είναι ένας νεόπλουτος ταπεινής καταγωγής. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στενή του σχέση με τον Τσίπρα. (…) Μετά είναι και η νέα του πατρίδα: η Θεσσαλονίκη. Μια πόλη ακριβώς το ίδιο περιθωριοποιημένη όσο και ο Σαββίδης, πάντα στη σκιά της πανίσχυρης Αθήνας, όπου ανέκαθεν κινούνται τα νήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης έχει την στήριξη όλων, από όλο το κομματικό φάσμα».

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων «το παρόν σκάνδαλο γύρω από τον Σαββίδη είναι επικίνδυνο για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας νέος διχασμός, αυτή τη φορά με γεωγραφικές και οικονομικές διαχωριστικές γραμμές –και με αφετηρία μια ποδοσφαιρική έχθρα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου