2 Μαρτίου 2018

Υψηλούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επιβάλλει ο Τραμπ

Την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων. Αντιδράσεις στον προστατευτισμό από ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. 

"Θα επιβάλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Θα υπογράψουμε την σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ο Τραμπ προσθέτοντας ότι "θα έχετε προστασία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό". Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ύψος των δασμών ο Τραμπ είπε "θα είναι 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο".

"Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας, καθώς και πολλές άλλες, έχουν πληγεί από τις δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο", δήλωσε το πρωί στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι: "Δεν πρέπει να επιτρέπουμε άλλο πια την εκμετάλλευση της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας. Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο". 

Donald J. Trump‏ @realDonaldTrump
Our Steel and Aluminum industries (and many others) have been decimated by decades of unfair trade and bad policy with countries from around the world. We must not let our country, companies and workers be taken advantage of any longer. We want free, fair and SMART TRADE!

H απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο, αλλά και τον πρώτο μεγάλο χαμένο της απόφασης Τράμπ, σημειώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Αντιδράσεις στην απόφαση Τραμπ

Τη δριμεία αντίδραση της Κομισιόν προκάλεσε η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "Αυτό το βήμα αποτελεί μία κραυγαλέα παρέμβαση για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ... Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα κοινά μας προβλήματα στον χαλυβουργικό τομέα" και προειδοποίησε πως "Δεν θα μείνουμε αδρανείς ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται με αθέμιτα μέτρα που θέτουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει αποφασιστικά και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της".

Νωρίτερα η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. "Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

Ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο καναδικό κοινοβούλιο, υπογράμμισε πως "Κάθε δασμός ή ποσόστωση που θα επιβαλλόταν στην καναδική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου θα ήταν απαράδεκτη" και προειδοποιησε ότι "Μια τέτοια απόφαση θα είχε αντίκτυπο και στις δύο πλευρές των συνόρων".

Οικονομικός αντίκτυπος

Ποιοι θα είναι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι ωφελημένοι και χαμένοι από τις αποφάσεις Trump προοιωνίζεται από την χθεσινή πορεία της αμερικανικής αγοράς. Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα σημείωσαν ράλι, την ίδια στιγμή που δέχθηκαν πιέσεις οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω φόβων για αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου, εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές τους αλλά και για τα κόστη κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου. Ο Dow Jones έκλεισε χθες στις 24.608,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση -1,68%.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του δείκτη Nikkei σήμερα στην Ιαπωνία που σημείωσε πτώση -2,50%. Έντονα πτωτικά, στον απόηχο της απόφασης Τράμπ, κινούνται σήμερα και όλες οι Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Αυτή την ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κυμαίνεται στο -2,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,95%, όσο και στην Αθήνα όπου ο γενικός δείκτης σημειώνει πτώση επίσης -1,95%.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου