2 Μαρτίου 2018

Η άποψη των πολιτικών στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη» 
Σημίτης: «Παραμύθι» όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί καθαρής εξόδου 
Μπακογιάννη: Nα χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά 
Τσίπρας: Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των ευθυνών
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη ημέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Περισσότεροι από 400 ομιλητές από όλον τον κόσμο δίνουν το παρών, αναλύοντας περίπου 60 καίρια θέματα, με στόχο τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής της χώρας μας και τη διαμόρφωση μίας βιώσιμης  ανάπτυξης. 

Στη συνέχεια, ορισμένα βασικά σημεία απο όσα είπαν μέχρι τώρα κάποιοι από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς: 

Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη» 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία, προέβλεψε εκλογές «λάσπης», στις οποίες θα σύρει τη χώρα η κυβέρνηση και διαμήνυσε ότι, όταν ρέει η λάσπη, «δεν υπάρχουν καθαροί νικητές και ηττημένοι». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η κοινωνία «θέλει να φύγουμε απ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον και να μιλήσουμε για το μέλλον». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτες» για τη σύγχρονη δημοκρατία παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι κολακευτικές», αλλά κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με την Πολωνία.

Συνομιλώντας με τον γνωστό δημοσιογράφο Martin Wolf, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και στο μότο «ευκαιρίες αντί για επιδόματα», προανήγγειλε κυβέρνηση τεχνοκρατών και τόνισε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας, την οποία, όπως είπε, «δεν διαπραγματεύομαι». 

Ερωτηθείς για τις διώξεις έναντι του Ανδρέα Γεωργίου, επανέλαβε πως δεν σχολιάζει εν εξελίξει υποθέσεις, τόνισε, ωστόσο, ότι «ήρθε η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία». 

Παραδέχθηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του στην επίτευξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας στις εκλογές είναι «ο κυνισμός και η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα», εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση πως έχουν συντελεστεί αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι θα ζητήσει εντολή «για σαφή πολιτική αλλαγή».
 
Σημίτης: «Παραμύθι» όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί καθαρής εξόδου 

«Παραμύθι» χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα. Παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών».

Ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε γιατί η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως και τα προηγούμενα ήταν ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. «Το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, να σταματήσουν τα «εθνικολαϊκιστικά και δήθεν αριστερά πειράματα», να σταματήσουν οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις και να υπάρξει μία νέα εθνική αυτογνωσία. «Ναι, μπορούμε! Αν, με μία νέα εθνική αυτογνωσία, αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μία νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».

Μπακογιάννη: Nα χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας 

«Χρειάζεται μία νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας, μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με τη γειτονική χώρα για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί». Αυτό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ταυτόχρονα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς «παρακολουθεί» τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά και με αυτήν την ένταση» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται και στο Αιγαίο, και στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι μία διαφορετική Τουρκία, με διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Τα δεδομένα που ξέραμε έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί».

Στο ερώτημα τι πρέπει, κατά τη γνώμη της, να κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το πρόβλημα είναι ελληνοτουρκικό, είναι τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό, αλλά είναι, βεβαίως, και ευρωπαϊκό. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και εγώ πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό που χρειάζεται είναι μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία με την Τουρκία. Δηλαδή, μία πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά να παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά 

«Καταστρέφεται και η τελευταία δυνατότητα συναίνεσης», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 3ο Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών, καθώς, όπως σημείωσε η πολιτική σύγκρουση, με αφορμή την υπόθεση Novartis, είναι «δραματική» και θα κλιμακωθεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη φωτιά» και «επεμβαίνει» σε βάρος δικαστών, λέγοντας ότι όλες αυτές οι «παρεμβάσεις» πρέπει να καταγραφούν και να γίνει μέγα θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Εγώ δεν είμαι εκδικητικός, ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν, δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Πολωνία και Ουγγαρία», είπε. Σε ερώτηση αν η λύση είναι ένα μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία απάντησε: «Εδώ υπάρχει ένα μέτωπο των δυνάμεων της υπευθυνότητας. Πολλοί προσχώρησαν στην πολιτική μας. Και η κυβέρνηση προσχώρησε στην πολιτική μας σε θεμελιώδη ζητήματα και αυτή την ταπείνωσή της δεν αντέχει».

Σχετικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Πάρτε το σχέδιο προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Νοεμβρίου του 2014 και υιοθετήστε το». 

Τσίπρας: Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των ευθυνών

Είναι "θεαματική" η αλλαγή της εικόνας στο πεδίο της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη, επισήμανε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά".

Σε ότι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς δήλωσε πως "θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας".

Αναφέρθηκε στη στρατηγική για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος, του λεγόμενου "μαξιλαριού ρευστότητας" που σε συνεργασία με τους εταίρους χτίζει, όπως είπε, συστηματικά η κυβέρνηση, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας. Είπε "όχι" στην πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή και σημείωσε ότι προκαλεί η επιμονή σε αυτήν από επίσημα χείλη, ως προς τη σκοπιμότητα τους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα και η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης περνά - εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων- και από τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Τέλος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "εύκολες, απλοϊκές και παλαιοκομματικές" τις εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου