26 Μαΐου 2018

Spiegel: «Θρασείς και επικίνδυνοι» οι ιταλοί λαϊκιστές;

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνει μία σύγκριση Ελλάδας και Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι οι ρητορικές κορώνες των ιταλών λαϊκιστών θυμίζουν τις απειλές του Γιάνη Βαρουφάκη. 

"Στην πραγματικότητα όμως", επισημαίνει, "η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη. Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση
με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα". 

"Eπιπλέον", συνεχίζει στον σχολιασμό του το Spiegel, "η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα. Η Ελλάδα ήταν μια πτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας- οι οποίοι όμως καλούνται να επωμιστούν το βάρος μίας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα οφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς. Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μία εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους".

"Η Ιταλία να μεταρρυθμιστει με τις δικές της δυνάμεις"

Σε υψηλούς τόνους και το σχόλιο της Koblenzer Zeitung: "Όπως είναι φυσικό, η απαίτηση της Ρώμης για δραστικό κούρεμα χρέους ξυπνάει τον παραδοσιακό φόβο των Γερμανών- και όχι μόνο- για κοινοτικοποίηση των κινδύνων (στην ευρωζώνη). Η νομισματική ένωση, όπως και η κοινή ένωση ευθύνης των τραπεζών, δεν έγιναν για να να διορθώνονται λάθη περασμένων κυβερνήσεων με τα χρήματα των εταίρων. Η Ιταλία θα πρέπει με τις δικές της δυνάμεις να μεταρρυθμιστεί και να εξυγιάνει το υπερχρεωμένο κράτος, πριν κληθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να μετριάσουν τους μελλοντικούς κινδύνους".

Πηγή: Deutsche Welle 
Στη φωτογραφία ο νέος πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε 

Σχετική ανάρτηση: Σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική κρίση ήταν ένα τίποτα

1 σχόλιο:

  1. Εντονη αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας για το άρθρο του Spiegel. Η ιταλική πρεσβεία στο Βερολίνο πήρε θέση επί του άρθρου του περιοδικού Spiegel, με το οποίο έγινε οξεία κριτική στην υπό σύσταση ιταλική κυβέρνηση. «Το άρθρο του Spiegel ασκεί κριτική σε έναν ολόκληρο λαό, και αυτό μας αφήνει με μια κάκιστη γεύση», γράφει ο Ιταλός πρέσβης στην Γερμανία Πιέτρο Μπενάσσι. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή