30 Οκτωβρίου 2018

Η Μέρκελ αποσύρεται σταδιακά, η μάχη της διαδοχής ξεκίνησε

Στο επόμενο συνέδριο της CDU η Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να είναι υποψήφια πρόεδρος του κόμματος. Θέλει όμως να εξαντλήσει τη θητεία της ως καγκελάριος, ενώ στη συνέχεια δεν σκοπεύει να αναλάβει πολιτικό αξίωμα. Η μάχη της διαδοχής στην προεδρία του κόμματος ξεκίνησε. Δυο στελέχη δήλωσαν ήδη παρόν, ενώ «παίζουν» δυο ακόμη ονόματα. 
Από τη Deutsche Welle:

Η Άγκελα Μέρκελ αποσύρεται σταδιακά

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να θέσει στο κομματικό συνέδριο σε έξι εβδομάδες υποψηφιότητα για το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο κατέχει επί 18 συνεχή χρόνια. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι στο Βερολίνο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος της. Παράλληλα όμως διευκρίνισε ότι σκοπεύει να διατηρήσει το αξίωμα της καγκελαρίου ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι με το τέλος της θητείας της ως καγκελάριος θα αποχώρησει και από την πολιτική. Στις επόμενες εκλογές, το 2021, δεν πρόκειται να είναι υποψήφια βουλευτής, ούτε έχει την πρόθεση να αναλάβει μελλοντικά κάποιο πολιτικό αξίωμα στην ΕΕ.

Όπως διαβεβαίωσε, την απόφαση της την είχε πάρει ήδη το καλοκαίρι και δεν σχετίζεται μόνο με τις μεγάλες εκλογικές ήττες των Χριστιανοκοινωνιστών πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία και των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσης. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο αδερφών κομμάτων, η αποτυχία σύστασης κυβέρνησης συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους, οι χρονοβόρες προσπάθειες για τη σύσταση του μεγάλου συνασπισμού αλλά και η αρνητική εικόνα του μεγάλου συνασπισμού την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στο αξίωμα της καγκελαρίου. 

Βέβαια, η ίδια εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι τα αξιώματα του προέδρου του κόμματος και της καγκελάριου θα πρέπει ασκούνται από το ίδιο άτομο. Και οπωσδήποτε είναι ένα «τόλμημα» να διαχωριστούν αυτά τα αξιώματα. Εξετάζοντας όμως τα υπέρ και τα κατά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να το τολμήσει. Για το κόμμα της ανοίγει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η ευκαιρία να προετοιμαστεί με μια νέα ηγετική ομάδα για την εποχή που η ίδια δεν θα ασκεί κάποιο αξίωμα. 

Ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής

Με δεδομένο ότι η Μέρκελ δεν έχει προετοιμάσει τη διαδοχή της στην προεδρία της CDU, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στις τάξεις των επίδοξων διεκδικητών στέλεχος με το αναγκαίο για τη θέση πολιτικό εκτόπισμα. 
 
Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο μόνος που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, είναι αρκετά δημοφιλής και, κυρίως, έχει τη στήριξη απ' όλες τις πτέρυγες του κόμματος, είναι ο νυν πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκ των πραγμάτων βέβαια -λόγω ηλικίας και όχι από έλλειψη φιλοδοξίας- ο 76χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών είναι εκτός κούρσας. Το όνομά του ακούγεται μεν, εντούτοις μόνον ως μεταβατική λύση σε περίπτωση που υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη στο επικείμενο συνέδριο της CDU.

Πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle και την εκπομπή Conflict Zone που θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη, επισημαίνει ότι η καγκελάριος «έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την εν εξελίξει διαδοχολογία, παραδέχθηκε όμως ότι η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει.

Οι πιθανοί διάδοχοι 

Ποιοι είναι λοιπόν στην παρούσα φάση οι πιο πιθανοί διάδοχοι της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία της Χριαστιανοδημοκρατικής Ένωσης και -ψηφοφόρων θέλοντος- και στην καγκελαρία; Μετά τη χθεσινή προαναγγελία αποχώρησής της, δυο στελέχη δήλωσαν ήδη παρόν στη μάχη της διαδοχής. 

Πρόκειται για την «εκλεκτή» της ίδιας της καγκελαρίου, τη γενική γραμματέα της CDU και πρώην πρωθυπουργού του Ζάαρ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (φωτογραφία αριστερά), που θεωρείται άτομο του στενού περιβάλλοντος της κ. Μέρκελ και τον νυν υπουργό Υγείας και πρώην «δεξί χέρι» του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, Γενς Σπαν, που εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών.

Στα ονόματα που «παίζουν» επίσης, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης Φρίντριχ Μερτς.

Οι τέσσερις πιθανοί υποψήφιοι έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: όλοι θεωρούνται -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- πιο συντηρητικοί από την Άγκελα Μέρκελ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δρομολογούσαν τη μετατόπιση του κόμματος και πάλι προς τα δεξιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πηγή Deutsche Welle, από δυο δημοσιεύματα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου