18 Μαρτίου 2020

«Είμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός είναι αόρατος»

Μακρόν: «Είμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός είναι αόρατος».
Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο και ο αόρατος εχθρός δεν είναι ανίκητος».
Σε όλο τον κόσμο ο Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7.063 ανθρώπους, με περισσότερα από 180.090 κρούσματα. 

Εμμανουέλ Μακρόν: «Είμαστε σε πόλεμο»

«Είμαστε σε πόλεμο» είναι η φράση που υπογράμμισε έξι φορές το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, καθαρά ενοχλημένος από την ανέμελη συμπεριφορά των Γάλλων τελευταία. «Είμαστε σε πόλεμο και ο εχθρός είναι αόρατος και άπιαστος». Μόνη λύση «ένα συμπαγές φράγμα κατά της διάδοσης του ιού, μένοντας στο σπίτι» δήλωσε. 

Τελείωσαν τα ψέματα και για τους Γάλλους. Από την Τρίτη το μεσημέρι και για 15 μέρες περνούν σε απομόνωση. Τέλος στις βόλτες στα πάρκα που σκανδάλισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το σταγονόμετρο σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία. Απομόνωση κατά το ιταλικό πρότυπο ή περίπου, αφού επιτρέπεται να βγεις έξω για περπάτημα ή τζόκιν φθάνει να είσαι μόνος, μπορείς να βγάλεις βόλτα το σκύλο ή τα παιδιά αρκεί να είναι μόνα χωρίς φίλους και με υπεύθυνη δήλωση στο χέρι για το πού πας και τι κάνεις.

Χθες, στο Παρίσι, η τουριστική συνοικία της Μονμάρτρης ήταν σχεδόν έρημη, με εξαίρεση κάποιους που έκαναν τζόγκινγκ ή άλλους που έβγαζαν βόλτα τον σκύλο τους.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο
»

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά
» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μήνυμά του προς τους Έλληνες, το απόγευμα της Τρίτης. 

Και πρόσθεσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση»  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι της κυβέρνησης και αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος, όπως είπε, συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.

ΕΕ: «Ο εχθρός είναι ο ιός»

Να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών αποφάσισαν χθες τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Ο "πόλεμος" εναντίον του κορονοϊού εκτυλίσσεται επίσης και στο πεδίο της οικονομίας. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των αγορών και των επιχειρήσεων.

Ο Covid-19 στον κόσμο

Σε όλο τον κόσμο ο Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7.063 ανθρώπους, με περισσότερα από 180.090 κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές χθες στις 11:00 ώρα Ελλάδας. Όμως πολλές χώρες πλέον υποβάλλουν σε τεστ μόνο όσους χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος.

Πλέον, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας υπερβαίνουν εκείνους στην ηπειρωτική Κίνα (3.837 και 3.226 αντίστοιχα), απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Οι πιο πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία με 2.158 θανάτους σε 27.980 κρούσματα, το Ιράν με 988 θανάτους (16.169 κρούσματα), η Ισπανία με 491 θανάτους (11.178 κρούσματα) και η Γαλλία με 148 θανάτους (6.633 κρούσματα).

Στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας μέχρι την Τρίτη στα 387. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανέβηκε στους πέντε. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες.

Ο κορονοϊός έχει φθάσει πλέον μέχρι και τη Γροιλανδία, όπου το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Δευτέρα.

Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ , amna.gr

1 σχόλιο:

  1. Επικεφαλής ΠΟΥ: «Εχθρός της ανθρωπότητας» ο νέος κορονοϊός. «Ο κορονοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή