13 Μαρτίου 2020

Die Welt: Σκόπιμη η κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Εκτιμήσεις του πρώην ναυτικού ακολούθου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα για τη στρατηγική κλιμάκωσης του Ερντογάν στην Die Welt. 
Γερμανικά δημοσιεύματα για τη ρητορική της Αθήνας με αφορμή τις εξελίξεις στον Έβρο στην Die Zeit . 
Από την Deutsche Welle: 

Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική κρίση του πρώην ναυτικού ακολούθου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα Χαλίς Τουντς, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπεσε σε δυσμένεια, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ζει σήμερα εξόριστος στην Ολλανδία. 

Με τίτλο «Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν χειρότερα από το 2015» η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τον τούρκο πρώην αξιωματούχο ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο είναι «να πλήξει την Ελλάδα και την ΕΕ με δραματικές εικόνες συγκρούσεων που θα κάνουν το γύρο του κόσμου». 

Ο Χαλίς Τουντς κατηγορεί μάλιστα τον τούρκο πρόεδρο ότι με τις συντονισμένες ενέργειές του διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και άλλες αποτυχημένες πολιτικές ενέργειες», συνεχίζει ο πρώην ναυτικός ακόλουθος και εκτιμά ότι τώρα «ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τη στρατηγική του στον Έβρο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους για να λάβει περισσότερα δις, ενώ παράλληλα ελπίζει να δημιουργήσει, με την στήριξή τους, ζώνη ασφαλείας στη Συρία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα». 

Όμως ο Χαλίς Τουντς αναφέρεται και σε μια άλλη αιτία για τη στρατηγική κλιμάκωσης της Τουρκίας στον Έβρο, γράφει η Die Welt: «Η ΕΕ ξεκίνησε σταδιακά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας με αφορμή το τουρκολυβικό σύμφωνο. Με την κρίση στο μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως καταφέρει να πιέσει τις Βρυξέλλες να αναστείλουν τις κυρώσεις». 

Τέλος ο πρώην τούρκος αξιωματούχος θεωρεί ότι «ουδέποτε η Τουρκία δεν θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για σχεδόν 4 εκ. σύρους πρόσφυγες». Εκτιμά ωστόσο ότι «ήδη από τότε ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους σύρους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης σε βάρος της Ευρώπης». 


 Die Zeit: «Η Αθήνα χρησιμοποιεί τις λέξεις σαν όπλα»

«Για "επίθεση" και "ασύμμετρη απειλή" κάνει λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλά για όσα συμβαίνουν στον Έβρο", σχολιάζει η Die Zeit με τίτλο «Λέξεις σαν όπλα». 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος εξηγεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" και πως η Τουρκία χρησιμοποιεί "ανθρώπους ως όπλα" γεγονός που συνιστά απειλή για την "εθνική ασφάλεια". Με αυτό το επιχείρημα ο αναπληρωτής υπουργός αιτιολογεί την αναστολή εφαρμογής του δικαίου του ασύλου. Πρόκειται για μια ρητορική επιστράτευσης. 

Πολλοί Έλληνες ντρέπονται για τη δημιουργία ζωνών ανομίας κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την περασμένη Παρασκευή 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις λέξεις που επιλέγει η κυβέρνηση. 81% των Ελλήνων συμφωνούν με τη σκληρή στάση της κυβέρνησης. 

Όταν ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση της προσφυγικής συμφωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη την σκληρότερη στάση της Ελλάδας. 

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει τους μετανάστες από τα σύνορα και ζήτησε από τη Frontex να περιπολεί εφεξής στα τουρκικά θαλάσσια ύδατα. Ο νεοδημοκράτης Γιώργος Κουμουτσάκος ισχυρίζεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι είναι ευγνώμονες στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως δηλώνει, ο πρόεδρος Ερντογάν κατάφερε "να ενώσει και πάλι την Ευρώπη".

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου