14 Μαρτίου 2020

Στη σκιά του κορωνοϊού οι θρησκείες του κόσμου

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και αναγκάζει ακόμα και τις θρησκείες να λάβουν μέτρα προστασίας των πιστών. Αντιδρούν όμως με αίσθημα ευθύνης στην πρόκληση της πανδημίας; «Ναι μεν, αλλά...» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη Θεία Κοινωνία. 

Στη σκιά του κορωνοϊού οι θρησκείες του κόσμου
από τη 
Deutsche Welle

Ο κορωνοϊός αλλάζει πολλά τελετουργικά και συνήθειες σε εκκλησίες, τεμένη και συναγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Πάπας στη Ρώμη πρωτοστατεί κάθε πρωί στο Βατικανό στην επισήμως μοναδική καθολική λειτουργία σε ολόκληρη την Ιταλία. Επίσκοποι και διοικήσεις εκκλησιών, ανεξάρτητα από το δόγμα και την εθνικότητα, αναγκάζονται, λόγω των εξελίξεων, να ακυρώσουν σωρεία διοργανώσεων.

Στις ΗΠΑ οι περισσότερες συναγωγές παραμένουν κλειστές. Η γιορτή του Πουρίμ που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και υπό κανονικές συνθήκες γιορτάζεται, μεταξύ άλλων, με μασκαρέματα παιδιών που μοιάζουν λίγο με την αποκριά, είτε δεν γιορτάζεται καθόλου είτε ελάχιστα. Με ανάλογους περιορισμούς ξεκίνησε και η διάσημη ινδουιστική γιορτή Χόλι στην Ινδία.

Από ισλαμικής πλευράς το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είναι «απολύτως επιτρεπτό» αν «ένα τζαμί αναστείλει προληπτικά την προσευχή της Παρασκευής ή άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις». Ο ισλαμολόγος και καθηγητής Θρησκευτικών Μουχάναντ Κορχίντε μιλώντας στην DW αναφέρεται στην απόφαση για το κλείσιμο του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας: «Πρόκειται για το ισχυρότερο δυνατό μήνυμα που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το αίσθημα ευθύνης».

Κλειστό παραμένει το Μεγάλο Τέμενος στη Μέκκα

Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες συνέβαλλαν στην εξάπλωση του ιού

Κλειστός παραμένει ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες του Χριστιανισμού, όπως ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών. Την ίδια στιγμή με απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης οι πιστοί που εισέρχονται στις συναγωγές της χώρας δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό.

Ο ερευνητής κρίσεων Φρανκ Ροζενλίμπ θεωρεί σωστά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις εκκλησίες στη Γερμανία διότι όπως λέει, έχουν ευθύνη έναντι των πιστών. Όλα τα μέτρα, συνεχίζει ο γερμανός ειδικός, απορρέουν από τις αναλύσεις και τα κριτήρια του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο και διαχειρίζεται την κρίση του κορωνοϊού από επιστημονικής πλευράς.

Έχει ενδιαφέρον ότι η εξάπλωση του ιού ανά τον κόσμο, έγινε εν μέρει με υπαιτιότητα ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, όπως μιας χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα, η οποία αψηφώντας τις εκκλήσεις των αρμοδίων, συνέχισε να πραγματοποιεί λατρευτικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Παρόμοια και στο Ιράν, στην πόλη Γκνομ, μια ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα για τους σιίτες, οι θρησκευτικοί ηγέτες αρνήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα και σήμερα το Ιράν ανήκει στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Φρανκ Ροζενλίμπ διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα μια τάση να δοθεί στο ζήτημα του κορωνοϊού μια «διάσταση αποκάλυψης, όχι από τις εκκλησίες ή τις θρησκείες αλλά από οπαδούς θεωριών συνομωσίας». Παρόμοια φαινόμενα υπήρξαν και λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, πολύ πριν μπουν στη ζωή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα Fake News, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός.

Πηγή: https://p.dw.com/p/3ZOTZ Deutsche Welle

Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ναι μεν, αλλά...» για τη Θεία Κοινωνία

Με ανακοίνωσή του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τοποθετήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο θέμα τού εκκλησιαστικού μυστηρίου τής Θείας Μετάληψης, με φόντο την επιδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19) που συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη.

Από την μια, το Πατριαρχείο συνιστά στους πιστούς να «εναρμονίζονται» προς τις υγειονομικές οδηγίες και τονίζει πως το ίδιο σέβεται την ιατρική επιστήμη, ωστόσο από την άλλη, υποστηρίζει πως η «Θεία Κοινωνία είναι "αντίδοτον του μη αποθανείν"» και υπογραμμίζει πως μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.
«Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών. (...) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι "αντίδοτον του μη αποθανείν" και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως. (...)» αναφέρεται στο σχετικό το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς με σχετική της απόφαση υποστήριξε πως Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία και πως είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν:
«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση και προστίθεται: 
«Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει μέχρι σήμερα να μη συμπεριλαμβάνει την Εκκλησία στα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Πηγές: efsyn.grkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου