27 Μαρτίου 2020

Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις 27.3.2020

Η απογοήτευση για την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν χθες στην επτάωρη τηλεδιάσκεψη το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ε.Ε. στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημείωσαν μεγάλες απώλειες. Ζημίες περίπου 4% και στην Αθήνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. 

Η Ε.Ε. βρέθηκε χθες διχασμένη απέναντι στην πανδημία. Παρά την επιστολή εννέα αρχηγών κρατών (μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) για την έκδοση κορωνο-ομολόγου, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά, και κυρίως της Γερμανίας, δεν κάμφθηκαν. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είδε το Βερολίνο να απορρίπτει την έκκλησή της για περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου κρίσης και συγκεκριμένα την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Έτσι, σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα και από το έντονο πτωτικό άνοιγμα της Wall Street, κατέγραψαν σημαντικές απώλειες:
Στην 
Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 9.632,52 μονάδες με απώλειες 3,68%. 
Στο Παρίσι ο CAC-40  έκλεισε στις 4.349,75 μονάδες με πτώση 4,27%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες 5,25% για να κλείσει στις 5.510,33 μονάδες. 
Πτώση και στη Νέα Υόρκη. Το κλείσιμο της αγοράς στη Wall Street βρήκε τους τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν σημαντική πτώση και συγκεκριμένα: Ο Dow Jones στο -4,06%, ο S&P 500 στο -3,37% και ο Nasdaq στο -3,79%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στην Αθήνα σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,92% στις 550,85 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,53%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -2,95%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,33% στις 335,94 μονάδες.

ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. στις 27.3.2020
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,77%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,10%. Η σημερινή πτώση ήταν αρκετή για να σβήσει σχεδόν τα κέρδη του προηγούμενου τριημέρου. Αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 7,60%, συγκρατώντας μέρος των μεγάλων χθεσινών κερδών (+17,8%) που είχε σημειώσει λόγω ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE.

Μια ματιά στο σημερινό ταμπλό Χ.Α. τώρα: 
Η Aegean σημείωσε απώλειες 9,50% για να ακολουθήσουν η ΔΕΗ (-8,33%) η Βιοχάλκο (-7,41%) και ο ΟΤΕ (-7,08%). 
Ανω του 6% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ-Τέρνα, Coca Cola και Alpha Bank,ενώ η πτώση σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Eurobank ξεπέρασε το 5%
Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Πειραιώς και ΟΛΠ.
Κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση του (κάτω από το 1%) η Εθνική Τράπεζα και η ΕΥΔΑΠ. 


Από γερμανική σκοπιά:

Πίσω στο Eurogroup για το ευρωομόλογο
από τη Deutsche Welle 

Σε αναζήτηση στρατηγικής εξόδου από την κορωνοκρίση συνεχίζει να βρίσκεται η ΕΕ και μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη, που λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα. Απετράπη μετά από παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ.

Παραλίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουτζέπε Κόντε, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία, να τινάξει στον αέρα την τρίτη τελεδιάσκεψη κορυφής των 27 χθες βράδυ. Εκείνο που ζήτησε είναι νέες προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί το κόστος από την κορωνοκρίση. Οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θεώρησαν ότι επαρκούν τα μέτρα προληπτικής γραμμής πίστωσης από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESΜ, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός διαφώνησε κατηγορηματικά. Υποστήριξε ότι ο ESM είναι ένα παλαιό εργαλείο, που προέκυψε για να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση, τη δημοσιονομική κρίση. Σε αυτούς τους πόρους είχαν πρόσβαση χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ελεύθερη αγορά. "Εάν μου προτείνετε αυτό, τότε ας προχωρήσει ο καθένας μόνος του” απείλησε ο Κόντε στην τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. 


Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ωρών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε στην Ιταλία να δώσει την συγκατάθεσή της σε μια συμβιβαστική πρόταση. Ποια είναι αυτή; Εντός δύο εβδομάδων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει έχουν έτοιμες νέες προτάσεις για το πώς χώρες με σοβαρότατα προβλήματα λόγω κορωνοϊού να στηριχθούν οικονομικά. Ο Κόντε ζήτησε βέβαια προθεσμία 10 ημερών. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο μετά το Συμβούλιο Κορυφής για μια “ασυνήθιστη κρίση”, που απαιτεί ασυνήθιστα μέτρα. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του ανέφερε ότι από την τηλεδιάσκεψη δεν προέκυψε κάτι, ούτε για το εύρος ούτε για το βεληνεκές της οικονομικής απάντησης στην άνευ προηγουμένου κρίση. Γι αυτό και έγινε συμφωνία στον μικρότερο κοινό παρονομαστή.

"Δεν επιθυμούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους” τόνισε ο Τζουτζέπε Κόντε, αν και πριν από την επεισοδιακό συμβούλιο κορυφής συμφώνησε με άλλες 8 χώρες στην έκδοση ενός ομολόγου, του λεγόμενου κορωνο-ομολόγου. Για την πρόταση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά ο Αυστριακός καγκελάριος, φαίνεται ότι δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση. Από γερμανικής πλευράς διέρρευσε ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμη νωρίς ένα τέτοιο μέτρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα μέτρα στην φαρέτρα, σε περίπτωση που τελικά χρειάζονται διάσωση πτωχευμένες χώρες ή τράπεζές τους...


Πηγές: Με στοιχεία από Capital.gr, Deutsche Welle 

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου