22 Μαρτίου 2020

Τέλος η μεταναστευτική πίεση στον Έβρο χάρη στην ... πανδημία

"Η ζωή έδωσε τελικά την λύση, άσχετα αν δεν το συνειδοποιήσαμε μέσα στον ορυμαγδό των ημερών. Εξαιτίας της ενσκύψασας πανδημίας, η Τουρκία και το ερντογανικό καθεστώς έκλεισε ουσιαστικά από την περασμένη Πέμπτη τα σύνορά του στον Έβρο, κι έτσι εκ των πραγμάτων έδωσε αναγκαστικά τέλος και στον υβριδικό πόλεμο που είχε εξαπολύσει χρησιμοποιώντας εργαλειακά και κυνικά αδύναμους κι εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες εναντίον της χώρας μας,
με προφανή σκοπό την αποσταθεροποίησή της", όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σε ανάλυσή του με τίτλο «Πώς σωθήκαμε από μια παρ' ολίγον καταστροφή» στην Καθημερινή.

Και μεταξύ άλλων προσθέτει: "
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την περιοχή, οι μετανάστες απομακρύνθηκαν από εκεί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έφθασαν, δηλαδή απολύτως οργανωμένα, με λεωφορεία που τους διέθεσε το τουρκικό κράτος. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και των Δυνάμεων Ασφαλείας, ολόκληρο το περασμένο διάστημα, αποσοβήθηκε ένας μείζων κι ενδεχομένως καταστροφικός κίνδυνος. Ας φανταστούμε μόνο, μαζί με την τωρινή πανδημία η χώρα να έπρεπε να αντιμετωπίσει σε ένα παράλληλο μέτωπο και μια τεράστια προσφυγική κρίση (...) Με ενδεχόμενες εξεγέρσεις, συνεχή επεισόδια και μεγάλη πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις (...) Οι συνέπειες θα ήταν εφιαλτικές (...) 


Όμως, ας πάμε τρεις ημέρες πριν να δούμε το ρεπορτάζ της περασμένης Πέμπτης: 

Έβρος: Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα, «αποσύρθηκαν» οι πρόσφυγες 

"Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορά της με την Ευρώπη και την Ελλάδα εξαιτίας του κοροναϊού, η κατάσταση εκτονώθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς από τη στιγμή εκείνη δεν επιτρεπόταν η διέλευση σε κανέναν" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ στο in.gr την Πέμπτη. 

Και προσθέτει: "Όμως πριν την ενεργοποίηση της απόφασης που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορα της Τουρκίας λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν οι τουρκικές αρχές, «σπρώχνοντας» δεκάδες μετανάστες να περάσουν σε ελληνικό έδαφος στη συνορογραμμή των Καστανιών. Δεκάδες άνθρωποι, με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών που εκτόξευαν και πάλι δακρυγόνα, επιχείρησαν με κάθε τρόπο να περάσουν τον φράχτη και να βρεθούν στην Ελλάδα, ωστόσο βρήκαν μπροστά τους τις ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες τους απέτρεψαν". 

Έτσι, όσο τουλάχιστον η πανδημία του κορονοϊού απειλεί τον πλανήτη, τα κυνικά σχέδια Ερντογάν για τη χρησιμοποίηση των αδύναμων μεταναστών και προσφύγων κατά της χώρας μας αλλά και κατά της Ευρώπης, φαίνεται να παγώνουν. Προς το παρόν.

Και μια μεταγενέστερη προσθήκη στην ανάρτησή μας:

Ερντογάν: Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση
από τη Deutsche Welle 


«Ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες ελεύθερη διέλευση στην Ελλάδα. Τώρα οι τουρκικές αρχές τούς επιστρέφουν πίσω στην Κων/πολη, όπου βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι χωρίς λεφτά και ελπίδα. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο τούρκος πρόεδρος και η ΕΕ θα πρέπει τώρα να πληρώσει», γράφει η Die Welt με τίτλο «Τα θύματα της σκηνοθετημένης από τον Ερντογάν προσφυγικής κρίσης».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Μέσα σε λίγες μέρες περίπου 20.000 άνθρωποι ήρθαν στα σύνορα. Τούρκοι στρατιώτες τούς διέθεσαν βάρκες και έριξαν ακόμα και δακρυγόνα σε έλληνες στρατιώτες. Κι αν κάποιος πρόσφυγας αποκαμωμένος από τη προσπάθεια αποτύγχανε να περάσει κολυμπώντας τον Έβρο, τούρκοι στρατιώτες τον πίεζαν να ξαναπροσπαθήσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ίδιοι στρατιώτες μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στην Κων/πολη. Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα με την ΕΕ είχε τελειώσει. Διότι την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε αυτά που ήθελε. Περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία».

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, in.gr και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου