15 Μαρτίου 2020

Το Σκίτσο της Ημέρας 15.3.2020

Όλοι σε απόσταση, λόγω της ισχυρής μεταδοτικότητας του κορονοϊού. 
Και φυσικά το άγγιγμα του άλλου αποφεύγεται, ακόμη και ...στα έργα τέχνης! Όπως δείχνει το σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφ.Συν, μια παραλλαγή του γνωστού έργου (λεπτομέρεια) του Μιχαήλ Αγγέλου στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα. 

Και δυο λόγια ακόμη από την el.wikipedia.org

Η Καπέλα Σιστίνα ή Παρεκκλήσιο του Σίξτου (ιταλ.: Cappella Sistina) είναι παρεκκλήσιο του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. To αρχικό Μεγάλο Παρεκκλήσιο ανακαινίστηκε το 1477-1480 από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ (ιταλ. Sisto IV, λατιν. Sixtus IV), στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Από τότε η Καπέλα Σιστίνα έγινε χώρος για θρησκευτικές και διοικητικές δραστηριότητες. Στην εποχή μας είναι το μέρος σύσκεψης (κονκλάβιου) του συλλόγου των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου πάπα. 

Η φήμη τού παρεκκλησίου οφείλεται στις νωπογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του, πρωτίστως του Μιχαήλ Αγγέλου, ο οποίος φιλοτέχνησε την οροφή του (1508-1512) και τον τοίχο του ιερού (1534-1541)... 



Ο Μιχαήλ Άγγελος (6 Μαρτίου 1475 - 18 Φεβρουαρίου 1564) ήταν Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης, που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης. Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου