17 Μαρτίου 2020

Κυβέρνηση: Αναστέλλονται όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες

Την αναστολή κάθε λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανακοίνωσε τις βραδυνές ώρες της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, αντιδρώντας στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που λίγο νωρίτερα είχε αποφασίσει «τη "λιτή" τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τον χρονικό περιορισμό της σε μία ώρα». Άργησε ο πρωθυπουργός αλλά τελικά επέβαλε το αυτονόητο βήμα που οι ιεράρχες δίστασαν να κάνουν. 

Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο 
twitter, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις, σημείωνει ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.

Η αναστολή, όπως εξειδίκευσε σε δική της ανάρτηση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ισχύσει για το διάστημα από 16 έως και 30 Μαρτίου.

Ιερά Σύνοδος: Λιτή τέλεση  

Λίγο νωρίτερα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει "την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου, από 7:00 έως 8:00 π.μ.", ενώ παρακαλεί "ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός".

Πιο αναλυτικά, οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

1. Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού. (...)


Άργησε ο Μητσοτάκης;

Ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλει το αυτονόητο βήμα που οι ιεράρχες δίστασαν να κάνουν μόνοι τους.

Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Μητσοτάκης άργησε. Έπρεπε να είχε πράξει πιο νωρίς το αυτονόητο.

Προφανώς και άργησε ο πρωθυπουργός, δεν θέλησε την αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Αντίθετα, επιδίωξε να την αποφύγει. Το πολιτικό κόστος από τη σύγκρουση με τον μηχανισμό επιρροής του κλήρου είναι πάντα μεγάλο. Δεν θέλησε λοιπόν την αντιπαράθεση, αλλά 
την ώρα της κρίσης, όταν πλέον η πειθώ είχε εξαντληθεί, δεν τη φοβήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου