28 Μαρτίου 2020

Spiegel: Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα

«Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα» (στον Έβρο) αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πληροφορίες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για εξωτερικές υποθέσεις.

Το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γράφει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες
»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών και επικαλείται το Spiegel,«οι τουρκικές Αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη».

Στο δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ακόμη ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα, δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι. Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη». 



Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Deutsche Welle, που μεταδίδει:

«Η Τουρκία κατηύθυνε την έφοδο στα σύνορα της Ελλάδας» επιγράφεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. Επικαλούμενο πηγές των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να έχει πυροδοτήσει εκ προθέσεως τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι τουρκικές αρχές εξανάγκασαν πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία με προορισμό τη μεθόριο. Πληροφορίες των γερμανικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι κρατικοί αξιωματούχοι (της Τουρκίας) είχαν αναμειχθεί με το πλήθος, πυροδοτώντας συγκρούσεις στον συνοριακό φράχτη (στον Έβρο). Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των γερμανικών αρχών, εκπρόσωποι των τουρκικών μηχανισμών ασφαλείας αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη». 


Τουρκία για μεταναστευτικό: Μετά τον κορωνοϊό δεν θα εμποδίζουμε κανέναν να φύγει

Τη θέση της Αγκυρας ότι η αποχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο αποτελεί παροδικό μέτρο λόγω κορωνοϊού και δεν σηματοδοτεί αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο μεταναστευτικό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με την Hurriyet (από kathimerini.gr).

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Σοϊλού ανακοίνωσε και επίσημα ότι 5.800 άτομα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας από τη μεθοριακή γραμμή σε εννέα κέντρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ωστόσο επανέλαβε τις απειλές περί επαναφοράς τους, όταν λήξει ο συναγερμός λόγω του ιού.

«Η εν λόγω κίνηση από την πλευρά μας δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής και οι μετανάστες θα είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν όταν η πανδημία περάσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν όλα τελειώσουν δεν θα εμποδίσουμε κανέναν που επιθυμεί να φύγει από την Τουρκία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr ,Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου