3 Μαΐου 2020

Κολοσσοί των αερομεταφορών προσφεύγουν σε κρατική βοήθεια

Ο κλάδος των αερομεταφορών, αναμφίβολα, αποτελεί έναν από τους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, οι απανταχού κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το ποσό των 85 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών, καθώς το παγκόσμιο «lockdown» έχει σχεδόν εκμηδενίσει τη ζήτηση για εισιτήρια, καθηλώνοντας μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αεροπορικού στόλου. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η μία εταιρεία μετά την άλλη ανακοινώνει απολύσεις ή περικοπές θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, μόνο στην Ευρώπη ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας. Η ανάκαμψη του κλάδου θεωρείται – κατά πολλούς – ένα ηράκλειο επιχείρημα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία μακρά περίοδο αστάθειας και προβλημάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, «φουντώνει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης του κλάδου, ιδίως προς τις πιο αδύναμες αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές κρατικές. Ορισμένοι θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα δοθούν σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», ενώ ορισμένοι άλλοι προειδοποιούν ότι χωρίς τη δημόσια στήριξη, η χρεωκοπία είναι προδιαγεγραμμένη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μίκαελ Ο’ Λάρι, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο σενάριο της κρατικής βοήθειας, επικαλούμενος τη διαμόρφωση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος όσων εταιρειών στέκονται στα πόδια τους χάρη σε ίδιους πόρους.

Ας δούμε, συνοπτικά τι ισχύει στον κλάδο σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg όπως τα παρουσιάζει 
η naftemporiki.gr, και πιο αναλυτικά τι ισχύει σε δυο περιπτώσεις (Air France-KLM και Lufthansa) σύμφωνα με όσα αναφέρει η "Deutsche Welle"


Μια συνοπτική παρουσίαση
από τη naftemporiki.gr

Air France – KLM: Είναι έτοιμη να λάβει βοήθεια 11 δισ. ευρώ από τη γαλλική και την ολλανδική κυβέρνηση. Η KLM σχεδιάζει την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας.

Alitalia: Πρόκειται για μία εθνικοποιημένη εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακτήσει τον προσεχή Ιούνιο.

American Airlines: Έχει διασφαλίσει κρατική βοήθεια 5,8 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της μισθοδοσίας, ενώ διαπραγματεύεται επιπλέον δάνειο 4,75 δισ. δολαρίων. Περίπου 39.000 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Air China: Δεν έχει ανακοινωθεί πακέτο στήριξης για τις τρεις κρατικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, παρά τις ζημιές 2 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο του 2020. Δεν υπάρχει πρόγραμμα περικοπής των θέσεων εργασίας.

Delta Air Lines: Έχει λάβει βοήθεια 5,4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική βοήθεια, ενώ έχει αιτηθεί ομοσπονδιακού δανείου, ύψους 4,6 δισ. δολαρίων. Περίπου 37.000 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Lufthansa: Εξετάζεται πακέτο διάσωσης 10 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Πιθανή η μείωση 10.000 θέσεων εργασίας.

EasyJet: Έχει λάβει βοήθεια, ύψους 600 εκατ. στερλινών, από τη βρετανική κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για περικοπές θέσεων εργασίας.

Emirates, Etihad: Το Ντουμπάι έχει ανακοινώσει την παροχή στήριξης στην Emirates, η οποία έχει περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων. Όσον αφορά την Etihad, δεν υπάρχει ενημέρωση για την παροχή κρατικής βοήθειας.

IAG: Έχει εξασφαλίσει πακέτο βοήθειας 1,1 δισ. ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση. Σχεδιάζει την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας.

Ryanair: Δεν έχει υποβάλλει αίτημα κρατικής βοήθειας, παρότι έχει περικόψει 3.000 θέσεις εργασίας.

Singapore Airlines: Ο βασικός μέτοχος προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 8,8 δισ. δολαρίων, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

United Airlines: Αναμένεται να λάβει δάνειο 5 δισ. δολαρίων με ευνοϊκού όρους από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη αιτηθεί δανείου 4,5 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών. Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς εθελούσιας εξόδου.

Virgin Atlantic: Επιδιώκει τη λήψη πακέτου βοήθειας 500 εκατ. στερλινών από τη βρετανική κυβέρνηση.


Πιο αναλυτικά για τις 
περιπτώσεις Air France-KLM και Lufthansa: 


Air France - KLM, βοήθεια από Γαλλία και Ολλανδία
από τη Deutsche Welle

Mε συνολική βοήθεια σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων ευρώ Γαλλία και Ολλανδία αποφάσισαν να στηρίξουν τον αεροπορικό όμιλο Air France-KLM, στον οποίο μετέχουν με 14,3% η Γαλλία και 14% η Ολλανδία. 

Για την Air France ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα ένα πακέτο βοήθειας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια υπό μορφή δανείων από τις τράπεζες με εγγυητή το δημόσιο για το 90% σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής, ενώ τα 3 δισεκατομμύρια προέρχονται απευθείας από τα δημόσια ταμεία.
Η οικονομική στήριξη δεν δίνεται εν λευκώ. Η αεροπορική εταιρεία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει μια πιο οικολογική στρατηγική με σκοπό τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και ότι δεν θα καταβληθούν μερίσματα στους μετόχους το 2020.
Η βοήθεια χαρακτηρίστηκε ιστορική από τον πρόεδρο της Air France Μπεν Σμιθ, ο οποίος μείωσε οικειοθελώς τις αποδοχές του κατά 25%. Εξήγησε ότι λόγω της πανδημίας η εταιρεία χάνει 25 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. 

Ιστορική τη χαρακτήρισε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να διασωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας και μαζί του οι 350.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας. Η στήριξη από την Ολλανδία προβλέπεται μεταξύ 2 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. 


Lufthansa, διεκδικεί 10 δις στήριξη 
από τη Deutsche Welle

Χτυπημένη από την κρίση η γερμανική αεροπορική εταιρία διαπραγματεύεται με τέσσερις χώρες πακέτο στήριξης 10 δις ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογεί μείωση 10.000 θέσεων εργασίας και συρρίκνωση του στόλου.
H γερμανική Lufthansa, η οποία έχει σήμερα 130.000 εργαζόμενους σε διεθνές επίπεδο και στόλο 760 αεροσκαφών, διεκδικεί οικονομική βοήθεια σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό δημόσιο, αλλά και από την Αυστρία, την Ελβετία και το Βέλγιο, όπου βρίσκονται οι έδρες των θυγατρικών της Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines.
Ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα αν το γερμανικό δημόσιο θα συμμετάσχει σιωπηρά στη Lufthansa ή θα έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση και κατά συνέπεια και τις αποφάσεις έως ότου επιστραφούν από την αεροπορική εταιρία οι πιστώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Lufthansa και γερμανικής κυβέρνησης είναι, εκτός από την οικονομική στήριξη και το ύψος της, μια σιωπηρή συμμετοχή του δημοσίου. Σύμφωνα με κύκλους της αεροπορικής εταιρίας είναι προτιμότερο το δημόσιο να παραμείνει εκτός των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ προετοίμασε τους εργαζόμενους για τα χειρότερα σημειώνοντας ότι μετά την κρίση σχεδιάζεται συρρίκνωση του στόλου κατά 100 αεροσκάφη, ενώ παράλληλα εξετάζεται η μείωση 10.000 θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η πανδημία θα περάσει μόνο όταν υπάρξει εμβόλιο. Μέχρι τότε θα πρέπει να σταθμίζουμε μεταξύ της ανεξαρτησίας μας και των ασφαλών επιλογών. Για μας είναι, την ίδια στιγμή, σαφές: Οι αεροπορικές εταιρίες ήταν ο πρώτος οικονομικός κλάδος που χτυπήθηκε από τη παγκόσμια κρίση και ο τελευταίος που θα βγει από αυτή».
Οι ζημιές της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας ανέρχονται για το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τρέχον τρίμηνο οι απώλειες αναμένονται, εύλογα, πολύ μεγαλύτερες. Όπως ανακοίνωσε η Lufthansa στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι πια σε θέση να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Πηγές: 
naftemporiki.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου