3 Μαρτίου 2023

Ο ξένος τύπος για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο γερμανικός τύπος αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα στην τραγωδία των Τεμπών και τα αίτιά της, που 
προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 57 επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη, ενώ αναφέρεται εκτενώς και στο προβληματικό ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης προτάσσουν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα ενώ με εκτενή άρθρα αναδεικνύουν τα λάθη και τις παραλείψεις του συστήματος. 

Ο γερμανικός τύπος 
για την τραγωδία των Τεμπών

Η Süddeutsche Zeitung διερωτάται: «Γιατί βρίσκονταν και τα δύο τρένα σε μετωπική πορεία στις ίδιες ράγες;». «Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο σταθμάρχης έδωσε εντολή αλλαγής κατεύθυνσης στις ράγες, ωστόσο το σύστημα δεν την εκτέλεσε. […] Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, εξήγησε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που υποτίθεται ότι προειδοποιεί τους μηχανοδηγούς για τα ερχόμενα τρένα στη γραμμή δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. "Τίποτα δεν λειτουργεί, όλα γίνονται χειροκίνητα", είπε, για ολόκληρη τη διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε συνολικά 15 σταθμούς, ο εκάστοτε σταθμάρχης έπρεπε να δώσει το πράσινο φως στο τρένο με το χέρι για να συνεχίσει το ταξίδι του. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και γι' αυτό ευθύνονται οι αρχές: "Διαμαρτυρόμαστε συνεχώς γι' αυτό", δήλωσε ο Γενιδούνιας, επικεφαλής του συλλόγου».


taz: Μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή στα Τέμπη. «Οι σταθμάρχες μεταδίδουν τις οδηγίες μέσω ασυρμάτου στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι ταξιδεύουν σχεδόν στα τυφλά: δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης και παρακολούθησης ούτε φανάρια που θα μπορούσαν να ανάψουν κόκκινα σε περίπτωση κινδύνου», εξηγεί η tageszeitung. 
«Το σιδηροδρομικό ατύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή. Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για ανεπαρκή ασφάλεια στις αμαξοστοιχίες, ενώ τον Απρίλιο του 2022 ένας εμπειρογνώμονας προειδοποιούσε σε επιστολή του για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Όμως, όλες οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Από την πώληση της Hellenic Trains στους ιταλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους το 2017, […] τα προβλήματα δεν έχουν μειωθεί, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα των απαράδεκτα κακών τρένων Pendolino, από τους Ελβετικούς Ομοσπονδιακούς Σιδηροδρόμους SBB. Τρένα αυτού του τύπου συνέδεαν κυρίως την Ελβετία με την Ιταλία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, προτού η SBB στείλει τη συντριπτική πλειοψηφία των Pendolinos για παλιοσίδερα. Το αφεντικό της SBB είχε μιλήσει τότε για μια "φρίκη" που έφτασε στο τέλος της. Όταν οι ιταλικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι έστειλαν πέντε εναπομείναντα Pendolinos στην Ελλάδα, ο πρώην επικεφαλής της SBB δήλωσε πως "το μόνο που μπορώ να πω για τα Pendolinos είναι: καλή τύχη”». 
Η taz καταλήγει τέλος πως «η Hellenic Trains διαφημίζει ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από τέσσερις ώρες με τα γρήγορα τρένα τους. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, για τους Έλληνες αυτό μοιάζει με κοροϊδία». 


Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα «η Δευτέρα ήταν αργία, πολλοί είχαν αξιοποιήσει το τριήμερο για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς κι έτσι το τρένο ήταν γεμάτο με νέους ανθρώπους, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη».
Ο απεσταλμένος της ARD τονίζει ότι στο παρελθόν «είχε διατυπωθεί έντονη κριτική για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και για την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου και ανήκει στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους (FS). Το πρώτο σημείο-αφορμή για κριτική είναι ότι έχουν αγοραστεί τρένα παρωχημένης τεχνολογίας, για παράδειγμα από την Ελβετία ή την Πορτογαλία (...) κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί αιτία για το δυστύχημα. Όμως, το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστιάζει η κριτική, είναι ότι λείπουν ηλεκτρονικά συστήματα. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη γραμμή συμβαίνει συχνά να συνεννοούνται τηλεφωνικά οι μηχανοδηγοί με τους υπεύθυνους στην Αθήνα, για να διαπιστώσουν αν παραμένει ελεύθερο το επόμενο κομμάτι της γραμμής».

NZZ: «Απελπιστική κατάσταση του δικτύου». Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι «μόνο εικασίες υπάρχουν για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά είναι πολλές οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ανθρώπινο λάθος», ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις δηλώσεις του προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ιδιαίτερα στην επισήμανσή του ότι «δεν λειτουργεί κανένα ηλεκτρονικό σύστημα, όλα γίνονται χειροκίνητα».
Η εφημερίδα της Ζυρίχης υπενθυμίζει ότι «Η διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, περίπου 500 χιλιομέτρων, είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική σύνδεση στη χώρα. Τη λειτουργία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Hellenic Train) έχουν αναλάβει οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι (FS). Το 2017 η Αθήνα είχε παραχωρήσει στους FS την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ΤΡΕΝΟΣΕ στα πλαίσια του αναγκαίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Λόγω της απελπιστικής κατάστασης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου η τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ». 


Ο βρετανικός τύπος καταπέλτης  για το δυστύχημα στα Τέμπη

«Μυριάδες ερωτήματα αλλά ακόμα όχι αποδείξεις για τη σύγκρουση των τραίνων στην Ελλάδα». «Ξέσπασμα οργισμένων διαδηλώσεων μετά τη καταστροφή». «Η Ελλάδα είχε προειδοποιηθεί για την κατάσταση των σιδηροδρόμων της τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη θανάσιμη σύγκρουση». Αυτοί είναι κάποιοι από τους τίτλους κορυφαίων βρετανικών μέσων ενημέρωσης όπως ο Guardian, το BBC, οι Financial Times. Στα εκτενή άρθρα αυτών και πολλών ακόμα μέσων γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών για το πιο θανάσιμο σιδηροδρομικό δυστύχημα της τελευταίας 10ετίας στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό για τη βαρύτητα της είδησης, το γεγονός ότι η εφημερίδα Guardian έχει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της εικόνες από το δυστύχημα και συγκεκριμένα ένα κατεστραμμένο βαγόνι με διασώστες που προσπαθούν να βρουν επιζώντες. Μάλιστα και το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC σήμερα το πρωί είχε ως πρώτο θέμα του το τραγικό συμβάν αλλά και τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα. 


Αναζήτηση ευθυνών από τους Βρετανούς δημοσιογράφους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων ότι πλέον φεύγουν από την περιγραφή των εικόνων και προσπαθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» των ευθυνών. Σε αυτή τη προσπάθεια γίνονται καταπέλτης προς τις ελληνικές υπηρεσίες, καθώς αναδεικνύουν ότι το κράτος είχε συστηματικά ενημερωθεί για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τους συνδικαλιστές των υπηρεσιών και όχι μόνο.

Ο Guardian για παράδειγμα, στο άρθρο ανάλυσης που έχει δημοσιεύσει, παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (EU Agency for Railways), ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση θεμάτων ασφαλείας την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, και οι Financial Times αναδεικνύουν το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, 15 ημέρες πριν το δυστύχημα. Όπως αναφέρει, πρόκειται για «ανήκουστη προφητεία» καθώς η χώρα δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και τις υποδομές των σιδηροδρόμων από το 2015. Μάλιστα μεταφέρουν ότι οι οργισμένες διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα γίνονται κυρίως επειδή ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό κυρίως υποστηρίζεται λόγω των παραπάνω, δηλαδή ότι το κράτος γνώριζε για την κατάσταση.

Τα εκτενή άρθρα όλων συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι Βρετανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το μερίδιο ευθύνης της Trenitalia, που πρόσφατα απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πλέον Hellenic Trains. Ο λόγος είναι ότι η ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία έχει συμφέροντα στη Βρετανία και συγκεκριμένα το 30% της εταιρείας Avanti.

Πηγή: Deutsche Welle
Από τρία δημοσιεύματα: https://p.dw.com/p/4O8lehttps://p.dw.com/p/4O7XZ και  https://p.dw.com/p/4OAgS 

Σχετικές αναρτήσεις:
Όχι μόνο από ανθρώπινο λάθος η τραγωδία στα Τέμπη
Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου