2 Μαρτίου 2023

Όχι μόνο από ανθρώπινο λάθος η τραγωδία στα Τέμπη

Σε ένα ανθρώπινο λάθος οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, στο μοιραίο λάθος του σταθμάρχη. Αν όμως τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούσαν, παρά το ανθρώπινο λάθος, η σύγκρουση των τρένων θα είχε αποφευχθεί...

Το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (στις 23:21) της 28ης Φεβρουαρίου, δύο τρένα, ένα επιβατικό με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό και ένα εμπορικό με δύο μηχανοδηγούς, συγκρούστηκαν στα Τέμπη. Το επιβατικό τρένο είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη αλλά κινείτο στο (αντίθετο) ρεύμα καθόδου. Το εμπορικό τρένο είχε κατεύθυνση προς Αθήνα. Επί 12 λεπτά η επιβατική 
αμαξοστοιχία κινείται στις ίδιες ράγες και σε πορεία σύγκρουσης με το εμπορικό τρένο χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί κανένας τίποτα. 

Ο σταθμάρχης της Λάρισας, που φέρεται να παραδέχθηκε κατά την προανακριτική απολογία το μοιραίο λάθος του, ότι έβαλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά, αποδίδοντάς την ενέργειά του αυτή στην «κακιά ώρα», συνελήφθη και πλέον αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες. .

Όμως, στην Ελλάδα δεν λειτούργησε ποτέ ένα αυτόματο εθνικό σύστημα προστασίας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Το ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης –συμβατό με εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών– εγκαταστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε λόγω βλαβών και δολιοφθορών, ενώ το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισής του, που ξεκίνησε το 2014, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχοντας ήδη λάβει επτά παρατάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα στην 
«Καθημερινή».

Με τέτοιου είδους συστήματα το τραγικό δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, καθώς αυτά εξασφαλίζουν ότι τα τρένα «επικοινωνούν» μεταξύ τους και με τις τροχιές, καθώς και με ένα κέντρο ελέγχου. Αν υπήρχαν σήμερα θα είχαν εντοπίσει το ανθρώπινο λάθος και θα είχαν σώσει ζωές.

Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ διατέθηκαν από το 2007 έως το 2020 σχεδόν 4 δισ. ευρώ, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Το βασικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης είναι πως δεν λειτουργεί η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, τα βασικά μέσα ασφαλείας δηλαδή που προστατεύουν τα τρένα από ατυχήματα. Στην ουσία, αυτή η νευραλγική σιδηροδρομική γραμμή για τη χώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας και προστασίας της, εν έτει 2023, κρίνεται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τρένα μας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από 30 χρόνια», δήλωσε στην «Καθημερινή» με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη ο Βασίλης Ζαβογιάννης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη παραιτήθηκε. «Οταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής στη δήλωση της παραίτησης του λίγες ώρες μετά την πρωινή παρουσία του στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη. Παραιτείται είπε «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος». Παρότι, η άμεση παραίτησή του μοιάζει αυτονόητη μπροστά στο ανθρώπινο δράμα, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται από τους έλληνες πολιτικούς. Τουλάχιστον αυτός είχε την ευθιξία και παραιτήθηκε χωρίς να καταφύγει σε αστείες δικαιολογίες.

Μας μένει η ανευθυνότητα του σταθμάρχη, που ο ίδιος θα κληθεί με την κακουργηματική διώξη που του έχει ασκηθεί να πληρώσει για το εγκληματικό του λάθος. Όμως δεν μπορεί να φέρει αυτός την αποκλειστική ευθύνη.

Η ευθύνη είναι ευρύτερη, την φέρει κατά μεγάλο μέρος και η πολιτεία (μια σειρά κυβερνήσεων), που σε μια εποχή ψηφιοποίησης και αυτοματισμού, εχει αφήσει βασικές λειτουργίες και υποδομές να παραμένουν σε τεχνολογικό Μεσαίωνα.

afirimeno.com
με στοιχεία από kathimerini.gr και protagon.gr

Σχετική ανάρτηση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου