1 Μαρτίου 2023

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τρένων αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 36, ενώ 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.


Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ, 17 οχήματα και τέσσερα γερανοφόρα, ενώ έχουν σπεύσει επίσης 30 ασθενοφόρα.

«Ήταν μια μετωπική σύγκρουση, τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενίδουνιας. Εξήγησε ότι τα τρένα μπαίνουν στη γραμή με εντολή που δίνει ο διαχειριστής και πρόσθεσε πως «δεν λειτουργεί κανένα ηλεκτρονικό σύστημα, όλα γίνονται χειροκίνητα στο μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής».



Πολλά είναι προσώρας τα αναπάντητα ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών την ώρα του δυστυχήματος, αναδεικνύοντας – με τον πλέον τραγικό τρόπο – και το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα.

Εντωμεταξύ, συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ, ηλικίας 59 ετών, από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια, και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων.

Αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία που έχει παγώσει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απολογούμενος ο σταθμάρχης, ο μόνος προς το παρόν, που έχει συλληφθεί, παραδέχθηκε αρχικά το τραγικό λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. 


Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρει: «δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος». 


Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: «μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος».


Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, skai.gr

1 σχόλιο:

  1. Να προσθέσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στις 3/3/2023 από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται στους 57. Αυτός είναι και ο τελικός απολογισμός της τραγωδίας των Τεμπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή