28 Ιουνίου 2026

Οι δεξιότητες, άμυνα έναντι της ΑΙ – Εκθεση του Columbia

Η πρόκληση δεν είναι αν θα χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Αυτό γίνεται ήδη. Η πρόκληση αφορά στo πώς θα αξιοποιείται και στο κατά πόσο τα εκπαιδευτικά συστήματα μπορούν να την ενσωματώσουν, με τρόπους που ενισχύουν αντί να αποδυναμώνουν την ανθρώπινη αυτενέργεια και αυτονομία. Και αυτό διότι, καθώς οι επαναλαμβανόμενες εργασίες αυτοματοποιούνται ολοένα και περισσότερο, η αξία της κρίσης, της πρωτοτυπίας, της επίλυσης σύνθετων προβλημάτων και της ουσιαστικής συνεργασίας θα αυξάνεται.

Αυτά ορίζει η διεθνής έκθεση με τίτλο «Non-Negotiable Skills in the Future of Education with AI», η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Center for Sustainable Development του Πανεπιστημίου Columbia και του Future Investment Initiative (FII) Institute. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, αν αναλογιστούμε τις ελλείψεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η χώρα θα πρέπει να το αναδιοργανώσει από το μηδέν. Και αυτό διότι μόνιμο ζητούμενο από το ελληνικό σχολείο είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ηθικής κρίσης, της δημιουργικότητας, της ενσυναίσθησης, της συνεργασίας.

Οι ανάγκες

Η έκθεση, την οποία παρουσιάζει η «Κ», αποτελεί προϊόν συνεργασίας πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών από διαφορετικές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (Peace Journalism Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης...

Συνοψίζοντας τα βασικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της έκθεσης για τα προγράμματα σπουδών και στις τρεις βαθμίδες προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή εκ βάθρων, ξεκινώντας από τη φιλοσοφία τους. Και οι κυβερνήσεις οφείλουν να κινηθούν γρήγορα αλλά και με προσοχή. 

Συγκεκριμένα προτείνονται:

Συστηματική καλλιέργεια δεξιοτήτων που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν: Ως τέτοιες αναγνωρίζονται η κριτική σκέψη, η ανεξάρτητη κρίση, η ηθική συλλογιστική, η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η μεταγνώση και η δημοκρατική παιδεία. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η εκχώρηση αυτών των λειτουργιών σε αλγοριθμικά συστήματα θα οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση της ανθρώπινης αυτενέργειας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

• Είναι εργαλείο και όχι αυθεντία: Ενα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι οι μαθητές και οι φοιτητές δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως πηγή έτοιμων απαντήσεων, αλλά ως εργαλείο που απαιτεί συνεχή έλεγχο, αμφισβήτηση και αξιολόγηση. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η επαλήθευση πηγών, η αξιολόγηση αξιοπιστίας πληροφοριών, η κατανόηση των περιορισμών των αλγορίθμων και η υπεύθυνη χρήση δεδομένων αποτελεί πλέον βασική εκπαιδευτική προτεραιότητα.

Αμεση προληπτική αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών: Η έκθεση τονίζει ότι τα κράτη δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματωθεί πλήρως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός των αναλυτικών προγραμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των ανθρωπίνων δεξιοτήτων που απειλούνται από την υπερβολική εξάρτηση από τα ψηφιακά εργαλεία. Η μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών πρέπει να προηγηθεί της τεχνολογικής αλλαγής και όχι να ακολουθεί αυτήν.

• Περισσότερη βιωματική μάθηση, λιγότερη παθητική κατανάλωση πληροφοριών: Η έκθεση προτείνει συγκεκριμένες παιδαγωγικές πρακτικές, όπως οι ομαδικές εργασίες, η επίλυση προβλημάτων, οι συζητήσεις στην τάξη, η αναστοχαστική γραφή, η αυτοαξιολόγηση, η διαθεματική εκπαίδευση και η μάθηση μέσω πραγματικών εμπειριών. Οι προσεγγίσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες, ώστε οι μαθητές να παραμείνουν ενεργοί δημιουργοί γνώσης και όχι παθητικοί καταναλωτές περιεχομένου που παράγεται από αλγορίθμους.

• Από την τεχνητή νοημοσύνη στη συν-ευφυΐα: Η έκθεση υιοθετεί την έννοια της συν-ευφυΐας (co-intelligence), σύμφωνα με την οποία η ΑΙ πρέπει να λειτουργεί ως συνεργάτης και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης σκέψης. Ο στόχος δεν είναι να αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί ή οι επαγγελματίες, αλλά να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, απελευθερώνοντας χρόνο για δημιουργικότητα και ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

• Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή αποτελούν πλέον εκπαιδευτικό ζητούμενο: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δημοκρατική παιδεία, την κοινωνική νοημοσύνη και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των θεσμών. Η εποχή της ΑΙ δεν απαιτεί μόνο ψηφιακά εγγράμματους πολίτες, αλλά πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο, να αναγνωρίζουν τη χειραγώγηση, να διαχειρίζονται την πληροφορία κριτικά και να αναλαμβάνουν ευθύνη για τις κοινωνικές συνέπειες των αποφάσεών τους.

• Το νέο ψηφιακό χάσμα: Η έκθεση προειδοποιεί ότι η πρόσβαση στην ΑΙ εξελίσσεται σε νέο παράγοντα ανισότητας. Χωρίς υποδομές, συνδεσιμότητα, κατάλληλες συσκευές, εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς και εργαλεία που αντανακλούν τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία των κοινωνιών, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα τεχνολογία. (...)

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος)
Ολόκληρο στο: Οι δεξιότητες, άμυνα έναντι της ΑΙ – Εκθεση του Columbia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου