26 Ιουλίου 2017

Τι σηματοδοτεί η έξοδος της χώρας στις αγορές;

Βγήκαμε στις αγορές μετά από τριά και πλέον επώδυνα χρόνια. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε χθες το ποσό των 3 δισ. ευρώ, από την έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,625%. Φτάσαμε λοιπόν και πάλι στο 2014; Κατά κάποια έννοια ναι, αλλά με ένα ακόμη μνημόνιο και αυξημένο χρέος, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με capital controls.

Χάθηκε χρόνος πολύτιμος, χάθηκαν ευκαιρίες (μείναμε έξω από την ποσοτική χαλάρωση / QE της ΕΚΤ), προστέθηκαν βάρη στους πολίτες, υποθηκεύτηκε η περιουσία του Δημοσίου για έναν αιώνα, αλλά καταφέραμε να βγούμε και πάλι στις αγορές και αυτό δεν παύει να είναι παρά μια θετική εξέλιξη.

Ξεχνώντας τους παραλογισμούς της η κυβέρνηση, για τα νταούλια που θα έπαιζε και τις αγορές που θα χόρευαν, ανακάλυψε τη χρησιμότητα του απ' ευθείας δανεισμού του Δημοσίου από τις "επάρατες αγορές" και πήρε τη μεγάλη απόφαση. Βγήκε στις αγορές και τώρα πανηγυρίζει.

Σηματοδοτεί άραγε αυτή η επιλογή της κυβέρνησης ότι αφήνει στην άκρη τους ευκαιριακούς πειραματισμούς, τις τυχοδιωκτικές πολλές φορές πολιτικές, τις ιδεοληψίες; Βάζει ένα τέλος ο κ. πρωθυπουργός στα επικοινωνιακά του παιχνίδια και τις μικροκομματικές πολιτικές σκοπημότητες; Έμαθε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του την τέχνη του κυβερνάν; Γιατί το μάθημα αυτό πολύ μας κόστισε. 

Σηματοδοτεί άραγε η έξοδος στις αγορές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι μόνη στα πόδια της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; 

Πολύ θα τα θέλαμε όλα αυτά. Πολύ θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι ανακολουθίες και τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης, η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην εφαρμογή όσων αυτή η ίδια συμφώνησε, ανήκουν πια στο παρελθόν. Ότι πλέον οι κυβερνώντες έχουν πράγματι αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης τους.

Πολύ θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελλεί ένα ουσιαστικό βήμα στο δρόμο της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Η αμφιβολία όμως, μετά από αυτά που ζήσαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει. Και είναι εύλογο, η εμπιστοσύνη εύκολα χάνεται και δύσκολα ανακτάται, κυρίως στις αγορές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου