19 Ιουλίου 2017

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα επεισόδια στην Ερμού

Τα εκτεταμένα επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές που προκάλεσαν τη Δευτέρα κουκουλοφόροι και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στην οδό Ερμού «έχουν ηθικό αυτουργό που δεν είναι άλλος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή» καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ. Η απόφαση του Εφετείου Αναστολών να απορρίψει το αίτημα της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της «αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη» είχε δηλώσει το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή ο κ. Κοντονής.

Χθες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της Ηριάννας, που εκτίει ποινή 13 χρόνων κάθειρξης για συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς, είπε μεταξύ άλλων: «Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης» αμφισβητώντας έτσι ευθέως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο "μαύρο βιβλίο" της ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτες παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Προφέρουν άλλοθι στην τυφλή βία. Την ίδια στιγμή, τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν χθες, αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του. Εκφράζω την αγανάκτησή μου για τις καταστροφές στην οδό Ερμού. Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι. Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η Κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στοχοποιούν τη Δικαιοσύνη για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τις αποκαλύψεις για τον Βαρουφάκη και τον Καμμένο».

Το Ποτάμι, με αφορμή την ανύπαρκτη αντίδραση της πολιτείας στα προχθεσινά επεισόδια, σημειώνει ότι «οι λεηλασίες στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται πως δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση. Έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο και απλώς τις παρακολουθεί με ανοχή... Γι αυτό παράλληλα με τη γνωστή πλέον αφασία του αρμόδιου-αναρμόδιου υπουργού κ. Τόσκα, δεν ανησύχησαν και οι συνάδελφοί του που τις αντιμετωπίζουν ως κάτι περίπου φυσιολογικό».

Η Ενωση Κεντρώων τονίζει ότι είναι ανεπίτρεπτο «οι δικαστές να πιέζονται για να εκδίδουν αποφάσεις που να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα».

Αντίθετα, το ΚΚΕ έλαβε σαφή θέση υπέρ της 29χρονης Ηριάννας, χαρακτηρίζοντας προκλητική και άδικη την απόφαση παραμονής της στη φυλακή. Συγχρόνως κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ «που διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και τυλίγει ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, nd.gr, topotami.gr

Σχετική ανάρτηση:
Αντιδράσεις από το «Οχι» του Εφετείου στην αποφυλάκιση της Ηριάννας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου