24 Ιουλίου 2017

Τσίπρας στον Guardian: 'Εχω κάνει μεγάλα λάθη

«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας»: η δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα γίνεται τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Guardian». Παραδέχεται όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι «'Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη, στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων αναφέρει*: 

«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι μπορεί να συμβεί, ότι θα συμβεί». «Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί», δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγει η χώρα από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει κάποια από τα λάθη του: «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» σημειώνει και προσθέτει: «'Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (...) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάνει ευθεία, ονομαστική αναφορά στον τ. υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο... Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως «σχέδιο Β'» ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη - Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οκογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; ... σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει και προσθέτει: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Σε ερώτηση για το συμβιβασμό που έκανε, αναφέρει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις ... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ... επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός λέει: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε "ψεύτες", αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι». 


Η απάντηση Βαρουφάκη στον Τσίπρα** 

Με επιστολή του στον «Guardian» ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει την κριτική που άσκησε σε βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα. Όπως γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη αυτή «ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχτεί ότι έγιναν "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν ο διορισμός μου ως πρώτος υπουργός Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας είπε "ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής” αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα».

Και ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει: «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών με αξιολογική βάση, η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία
»«Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη "σύγκρουση" με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών. Υποθέτοντας, όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική)».

Και ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει: «Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του "φυλακισμένου-πρότυπο" στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως "αδύναμο και αναποτελεσματικό"; Αυτό είναι το ερώτημα».

Πηγές: Στοιχεία από *ΑΠΕ-ΜΠΕ και **kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου