18 Ιουλίου 2017

Γκίντερ Ετινγκερ: 'Οσο νωρίτερα βγείτε στις αγορές τόσο καλύτερα

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μίλησε στα "ΝΕΑ" για τις ανατροπές που θα φέρει η έξοδος της Βρετανίας στο «πορτοφόλι» της ΕΕ αλλά και για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές. Ένα απόσπασμα της συνέντευξης: 

Βρίσκεστε στην Αθήνα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδο στις αγορές για δανεισμό. Υπάρχουν όμως και φωνές στην Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη νωρίς. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Εγώ λέω δοκιμάστε το. Η Ελλάδα είναι σε τροχιά επιστροφής και υπάρχει και μια διαδικασία προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δοκιμάστε το, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Υπάρχουν σκέψεις στην Επιτροπή για το τι θα γίνει με τον δανεισμό της χώρας μας μετά τη λήξη του προγράμματος;

Υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο αξιόπιστη. Τα τελευταία 5-6-7 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις και το Κοινοβούλιο έκαναν πολλά. Εχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά. Πρώτα γίνονται οι μεταρρυθμίσεις, μετά ακολουθούν οι επενδύσεις και μετά η ανάπτυξη. Οπως σας είπα, θα υπάρξει ένα προστατευτικό πλαίσιο της Ενωσης. 

Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέχρι τώρα. Υπάρχει, λέτε, φως στο τούνελ;

Κοιτάξτε τα άλλα παραδείγματα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία. Ολες αυτές οι χώρες πήγαν στη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση από όλες και χρειάζεται ακόμη χρόνο. Εχει όμως σημειωθεί πρόοδος, άρα τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. 

Κύριε επίτροπε, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει ένα κενό 10-12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό; Θα ξοδεύουμε λιγότερα ή θα αναζητήσετε περισσότερα έσοδα;

Πράγματι, το Brexit αποτελεί μια πρόκληση. Δεν είναι μόνο το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργείται κι ένα κενό μεγαλύτερων ευθυνών. Πρέπει να δούμε πώς, μέσα στο υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο, θα εντάξουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των συνόρων, τη χρηματοδότηση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, όλα εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν την ευρωπαϊκή διάσταση που έχουν σήμερα ή που θα έχουν την επόμενη δεκαετία. Το κείμενο προβληματισμού που εξέδωσε η Επιτροπή προσπαθεί να συζητήσει όλες αυτές τις προκλήσεις, ώστε να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Κάποια κράτη-μέλη ζητούν περικοπές, άλλοι θέλουν να μείνουμε στο ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης, ίσως θα πρέπει να βρούμε μια μέση λύση, δηλαδή 50% μείωση και 50% νέες συνεισφορές. 

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου