29 Ιουλίου 2017

Αστείες φωτογραφίες με τον Πύργο της Πίζας

Κάποιες αστείες φωτογραφίες με τον Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας. Η σημερινή κλίση του πύργου υπολογίζεται περίπου στις 3.99 μοίρες, κάτι που σημαίνει ότι η κορυφή του πύργου μετατοπίστηκε οριζόντια από το κέντρο του κατά 3.9 μέτρα.

Με αφορμή αυτήν ακριβώς την κλίση του πύργου, πολλοί κατά την εκεί 
επίσκεψή τους επιχειρούν κάποια φωτογραφικά αστεία ή ακόμα και να τρολάρουν. Ακολουθούν ορισμένες εντυπωσιακές και συγχρόνως αστείες φωτογραφίες από τι πολλές που βρήκαμε στο διαδίκτυο: 


Πολλές φωτογραφίες είναι κλισέ: Σπρώχνεις τον πύργο για να τον συγκρατήσεις όρθιο! ή για να τον ρίξεις! ή καμιά φορά και τα δυό!




Αρκετές φωτογραφίες είναι απλά αστείες:




Και κάποιες άλλες τρολάρουν εκείνους που φωτογραφίζονται! 


Και λίγα λόγια για τον Κεκλιμένο Πύργος της Πίζας
από τη el.wikipedia.org

O Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (Torre pendente di Pisa) ή απλά ο Πύργος της Πίζας (Torre di Pisa) είναι το λεγόμενο στα ιταλικά «campanile» (καμπαναριό), ή ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του Καθεδρικού Ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας και είναι γνωστός παγκοσμίως για την ακούσια κλίση του. 


Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό Ναό και είναι το τρίτο παλαιότερο οικοδόμημα στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό Ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο της Πίζας. 
Η κατασκευή του πύργου πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια και διήρκεσε πάνω από 199 χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρατιωτικής επιτυχίας και ευημερίας, εν έτι 1173, στις 14 Αυγούστου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής στο ισόγειο του λευκού μαρμάρινου κωδωνοστάσιου. Ο έβδομος όροφος ολοκληρώθηκε το 1319. Το καμπαναριό προστέθηκε το 1372.
Η κλίση του Πύργου άρχισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και οφειλόταν στην ανεπαρκή θεμελίωση πάνω στο έδαφος, καθώς ήταν πολύ μαλακό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να υποστηρίζει το βάρος της υποδομής. 'Hδη κατά τις δεκαετίες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, η κλίση αυξήθηκε και συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη σταθεροποίηση του Πύργου (και την εν μέρει διόρθωση του) από προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα τέλη του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα.

Το ύψος του πύργου είναι 55.86 μ. από τη χαμηλότερη πλευρά του εδάφους και 56.67 μ. από την υψηλότερη. Το πλάτος των τοιχωμάτων της βάσης του είναι 2.44 μ. ενώ το βάρος του υπολογίζεται στους 14,450 τόνους. Ο πύργος διαθέτει 296 ή 294 σκαλοπάτια καθώς ο έβδομος όροφος έχει δύο λιγότερα στην βόρεια πλευρά της σκάλας. Πριν από τις εργασίες αναστήλωσης που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 1990 και 2001, ο πύργος έκλινε σε μια γωνία 5,5 μοιρών εν αντιθέσει με τη σημερινή κλίση του πύργου που υπολογίζεται περίπου στις 3.99 μοίρες. Αυτό σημαίνει ότι η κορυφή του πύργου μετατοπίστηκε οριζόντια από το κέντρο του κατά 3.9 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου