25 Ιουλίου 2017

Πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,625%. Οι πρώτες αντιδράσεις

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο 4,625% έκλεισε το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019.

Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%. Ωστόσο, χαμηλότερο είναι σήμερα και το επιτόκιο του γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Σημειώνεται ότι η έξοδος στις αγορές ακολούθησε χρονικά την έγκριση του προγράμματος βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά και την επιτυχημένη -έστω με καθυστέρηση- ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Δηλώσεις και αντιδράσεις

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα ακολουθήσει δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου 

«Παραπάνω από αυτό που περιμέναμε με ελληνικούς όρους και ικανοποιητική με αγγλικούς όρους» ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία. «Νομίζω ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι με αυτή την πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του ‘18 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί» πρόσθεσε.

ΝΔ: Τεράστιες θυσίες για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.

«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό. Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο» αναφέρει μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωσή της. Και επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014» όπως προσθέτει. 

«Πυρά» Ευ. Βενιζέλου κατά κυβέρνησης με αφορμή την έξοδο στις αγορές

«Τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του "στημένη θεατρική παράσταση" και "πάρτι τοκογλύφων". Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία. Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι. Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

ΚΚΕ: Το τίμημα για την έξοδο στις αγορές είναι η διαιώνιση των σκληρών μέτρων

«Το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια "εμπιστοσύνη" των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με την λεγόμενη "έξοδο στις αγορές", είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου