14 Ιουλίου 2017

Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής

Σε ηλικία 74 ετών, «έφυγε» χθες από τη ζωή ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν τραγούδησε τις μεγάλες επιτυχίες του, όπως: «Δελφίνι δελφινάκι», «Κυρά Γιώργαινα», «Επιπόλαιο με λες», «Ο Σταμούλης ο Λοχίας», «Παραμυθάκι μου», «Παποράκι του Μπουρνόβα», «Ενας πλάι στον άλλο», «Η γοργόνα», «Η δουλειά κάνει τους άντρες», «Ο Κουταλιανός», «Το παλιό ρολόι», «Τα χρυσά κλειδιά» κλπ. 

Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά συνεργάστηκε με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους λαϊκούς συνθέτες Απόστολο Καλδάρα, Μπάμπη Μπακάλη, Κώστα Καπλάνη και τον Θόδωρο Δερβενιώτη.

«Δελφίνι δελφινάκι»: Μουσική: Μάνος Λοΐζος, Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής (1968)

Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Σπανός. Ο Γιάννης Καλατζής συμμετείχε σε άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες. 

«Το παλιό ρολόι»: Μουσική: Μάνος Λοΐζος, Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής 

Το τελευταίο άλμπουμ του 
Γιάννη Καλατζή, προτού αποσυρθεί απο το ενεργό τραγούδι, ήταν το 1984. Ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με τα περίφημα στην απόδοσή τους ελληνικά τραγούδια. 

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί, από το νεκροταφείο Βύρωνα. 

Ήταν μια από τις καλύτερες φωνές στο λαϊκό τραγούδι. Δεν τον ξεχνάμε...

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από el.wikipedia.org, youtube.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου