16 Ιουλίου 2017

Ευ. Βενιζέλος: Ο Πρόεδρος να αποτρέψει δημοψήφισμα για Σύνταγμα

Η ιδεολογία του εθνικολαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει παρά έναν πόντο από τον ολοκληρωτισμό επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", με αφορμή τη μετακίνηση της Βασιλικής Θάνου στο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, όχι μόνον τονίζει ότι η αντιπολίτευση οφείλει να απονομιμοποιήσει τυχόν νέα απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν π.χ επιχειρήσει νέο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση, αλλά καλεί ευθέως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. 

Ένα απόσπασμα, από τη συνέντευξη αυτή του Ευ. Βενιζέλου στον Κ. Ζούλα, στη συνέχεια:

– Διορισμούς δικαστικών σε γραφεία πρωθυπουργών είχαμε και στο παρελθόν. Δεν είναι υποκριτικό να εξανίσταται η αντιπολίτευση με την περίπτωση Θάνου;

– Οχι δεν είναι το ίδιο. Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι απονομιμοποιητική της Δικαιοσύνης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι είχε μεσολαβήσει η επιλογή της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού από το υπουργικό συμβούλιο για την κορυφαία θέση της δικαστικής εξουσίας. Επομένως, με τον διορισμό της στο γραφείο του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της, δημιουργήθηκε αυτόματα και αναδρομικά πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Και της ίδιας, και της κυβέρνησης που την επέλεξε. Είναι άλλο να αποσπάται ένας μεσαίου βαθμού δικαστικός λειτουργός στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, είναι διαφορετικό ένας δικαστής να αποφασίσει να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και να πολιτευθεί –κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν–, και τελείως διαφορετικό να διορίζει ένας πρωθυπουργός έναν ανώτατο δικαστικό σε μετακλητή θέση, ενώ προηγουμένως τον έχει επιλέξει μέσω του υπουργικού του συμβουλίου στην ηγετική θέση της δικαστικής ιεραρχίας. Επιπλέον, πρόκειται για δικαστικό λειτουργό που τιμήθηκε με τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του υποτίθεται απολύτως ουδέτερου και αμερόληπτου πολιτικά. Θα προσέθετα δε και κάτι ακόμη πιο προβληματικό. Η απόπειρα που έκανε η κ. Θάνου να αυξήσει το όριο ηλικίας των δικαστών, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα με τρόπο που αντιβαίνει σε κάθε επιστημονική προσέγγιση είναι ένας πάρα πολύ κακός οιωνός για το πώς θα ασκήσει τα καθήκοντά της δίπλα στον πρωθυπουργό.

– Σχετίζεται αυτό και με την πρόσφατη αναφορά σας «ολίγον κατ’ ολίγον διολισθαίνει η δημοκρατία»;

– Προφανώς. Η κυβέρνηση αναπτύσσει συνειδητά τη θεωρία του εθνικολαϊκισμού, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το πολίτευμά μας είναι όχι μόνον δημοκρατικό, αλλά και δικαιοκρατικό. Οταν όμως αμφισβητείται το κράτος δικαίου, βάλλεται στον πυρήνα της η ίδια η φιλελεύθερη δημοκρατία, καθώς αυτή δεν βασίζεται μόνον στην αρχή της πλειοψηφίας, αλλά κυρίως στα θεσμικά της αντίβαρα που προστατεύουν την μειοψηφία. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει μια μονοδιάστατη και δήθεν απόλυτη δημοκρατία διαβάλλοντας και ευτελίζοντας όλα τα θεσμικά αντίβαρα που καθιστούν μια δημοκρατία φιλελεύθερη, δηλαδή θεσμικά πλήρη. Και αυτό απαιτεί από όλους διαρκή επαγρύπνηση, καθώς η ιδεολογία του εθνικολαϊκισμού που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει παρά ένα πόντο από τον ολοκληρωτισμό.

– Να υποθέσω ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο νέο δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για το Σύνταγμα, θα προτείνετε αποχή; 

– Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό. Προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης. Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. Αρα το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση. Επομένως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία, η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητώντας ευθέως την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Και προφανώς το ξέρει καλύτερα από μένα. Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματικό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά.

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου