27 Ιουλίου 2017

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας

Πολλά από τα πεφωτισμένα μυαλά στον κόσμο ήταν ταυτόχρονα ιδιόρρυθμες και εκκεντρικές προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, υπήρξε συγχρόνως και μια εκκεντρική ιδιοφυΐα. Ας δούμε κάποιες από τις συνήθειές του, από ένα δημοσίευμα του BBC στην Καθημερινή:

10 ώρες ύπνου και μια σιέστα ενός δευτερολέπτου

Είναι αλήθεια ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και ο Αϊνστάιν το ήξερε καλά, γι’ αυτό και κοιμόταν 10 ολόκληρες ώρες. Συνήθιζε ακόμη να παίρνει έναν υπνάκο διάρκειας 1 μόλις δευτερολέπτου! Για να το πετύχει αυτό ξάπλωνε στην πολυθρόνα του, κρατώντας ένα μεταλλικό πιάτο κι ένα κουτάλι στα χέρια του. Μόλις του έπεφτε το κουτάλι απ’ το χέρι ο ήχος που έκανε πάνω στο μέταλλο τον ξυπνούσε. Οι μεγαλύτερες επιστημονικές του ανακαλύψεις, όπως ο περιοδικός πίνακας, η αποκωδικοποίηση του DNA , λέγεται ότι του ήρθαν στο μυαλό ενώ κοιμόταν. Πηγή έμπνευσης για τη θεωρία της σχετικότητας μάλιστα, φημολογείται ότι ήταν ένα όνειρο, όπου είχε δει αγελάδες που πάθαιναν ηλεκτροπληξία! Έχουν βάση όμως όλα αυτά;

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ στη Γερμανία διεξήγαν ένα πείραμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί περισσότερο από τους άλλους είχαν καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη μνήμη. Μόλις κοιμηθούμε ο εγκέφαλός μας διέρχεται από κύκλους ύπνου διάρκειας 90-120 λεπτών, καθώς επίσης από τη φάση REM που μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη.
Ο μη-REM ύπνος χαρακτηρίζεται από χιλιάδες εξάρσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου, διάρκειας λίγων μόλις δευτερολέπτων, που ονομάζονται υπνικές άτρακτοι. Όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τόσο περισσότερες υπνικές ατράκτους θα έχει. Οι άνθρωποι με περισσότερες υπνικές ατράκτους, όπως ο Αϊνστάιν, τείνουν να έχουν ρέουσα νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να χρησιμοποιούν περισσότερο τη λογική, και ν’ αναγνωρίζουν σχήματα. 


Καθημερινός περίπατος 

Ο καθημερινός περίπατος ήταν μια συνήθεια που ο Einstein ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια, όπως και ο πατέρας της θεωρίας της εξέλιξη των ειδών, Δαρβίνος.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα ειδικά σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

Το να τρώμε μακαρόνια 

Φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα μακαρόνια ήταν αυτό που έκανε το μυαλό του Αϊνστάιν τόσο ξεχωριστό αλλά υπάρχει μια σχετική διαδικτυακή φήμη.

Τα σάκχαρα μπορούν να αποτελέσουν πηγή τόνωσης του εγκεφάλου επομένως 25 γραμμάρια υδατανθράκων που αντιστοιχούν σε μισή μερίδα μακαρόνια μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα. Αν όμως το παρακάνει κανείς τρώγοντας το διπλάσιο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την σκέψη του, λέει ο ψυχολόγος Λέι Γκίμπσον. 

Το κάπνισμα πίπας

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές σήμερα αλλά ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής και πίστευε, ότι τον βοηθούσε στο να ακολουθεί μια πιο αντικειμενική κρίση στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Μάζευε ακόμη και τις γόπες από το δρόμο κι άδειαζε το λιγοστό καπνό μέσα στην πίπα του.

Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά ασθενειών όπως ο καρκίνος των πνευμόνων. Επομένως, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι ο Αϊνστάιν ήταν απλά έξυπνος και το κάπνισμα δεν είχε καμία σχέση με την ευφυΐα του.

Το να μην φοράμε κάλτσες

Από τη λίστα με τις παραξενιές του Αϊνστάιν δε θα μπορούσε να λείπει η απέχθειά του προς τις κάλτσες. Σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».

Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μελέτες που ν’ αποδεικνύουν ότι το ιδιαίτερο στυλ του Αϊνστάιν συνδέεται με τη νοημοσύνη του. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου