26 Ιουλίου 2017

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Eκτιμά ότι το «τεστ» πέτυχε καθώς και ότι επιστροφή στις χρηματαγορές γίνεται «προσεκτικά». 

Ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ τη χθεσινή έκδοση ομολόγου. Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Για αυτό το λόγο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία.»

Σωστό που η επιστροφή γίνεται «προσεκτικά» 

Στη συνέχεια ο κ. Βάισγκεμπερ ερωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες. Από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε χθες το πενταετές ομόλογο. 

Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά». Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. «Αυτό έχει συμβεί τώρα», δήλωσε ο κ. Βάισγκέμπερ. Πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ. Το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε». 

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων. 

Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαιρέτησε χθες την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παρότρυνε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε χθες στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου