4 Ιουλίου 2017

Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στη Γαλλία

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών κατά το ένα τρίτο, μαζί με την εισαγωγή «μιας δόσης αναλογικότητας» στις βουλευτικές εκλογές και την κατάργηση του ειδικού δικαστηρίου για τους υπουργούς, είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη χθεσινή πανηγυρική ομιλία του νέου Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών ενώπιον του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με πληροφορίες της από τις  Le Monde και Liberation, η σύγκληση αυτού του σώματος –κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας– ήταν εξαιρετικά σπάνια στα χρονικά της Πέμπτης Δημοκρατίας και πάντα συνέπιπτε είτε με κρισιακές καταστάσεις είτε με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, εννοεί να θεσπίσει την ετήσια σύγκληση του Κογκρέσου, από το βήμα του οποίου θα εκφωνεί μια γενική πολιτική ομιλία – έκθεση πεπραγμένων και προβολή στόχων για την επόμενη χρονιά. Κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν κάθε χρόνοι οι Αμερικανοί πρόεδροι στην ομιλία τους για την «Κατάσταση της Ενωσης».

Στη χθεσινή ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, αν και είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, «δεν θεωρεί αδικαιολόγητο τον σκεπτικισμό» μεγάλης μερίδας πολιτών για τη σημερινή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό αυτό το πρίσμα τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης «δημοκρατικών συνελεύσεων» στα κράτη-μέλη για τη μεταρρύθμιση της Ενωσης, έργο για το οποίο θα συνεργαστεί, όπως τόνισε, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αρθεί, το φθινόπωρο, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και ότι θα ψηφιστεί νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που θα απαλλάσσει τις διωκτικές αρχές από σειρά περιορισμών που ισχύουν σήμερα. 

Η σύνοδος του Κογκρέσου στις Βερσαλλίες

Αντιδράσεις

Η επιλογή του Μακρόν για την ομιλία του στο μεγαλοπρεπές παλάτι του «Βασιλιά Ηλιου» (Λουδοβίκου ΙΔ΄) προκάλεσε πολλές επικρίσεις. Ακόμη και φίλα προσκείμενα έντυπα, όπως η Liberation, τον παρομοίαζαν με τον Ναπολέοντα ή τον Δία, ενώ οι αριστεροί βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και του ΚΚΓ απείχαν από την τελετή, κάνοντας λόγο για «προεδρική μοναρχία». 

Αρκετοί αναλυτές επεσήμαναν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν υποβάθμισε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, μία ημέρα προτού ο τελευταίος εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. 

Σχόλια του γερμανικού τύπου 

Ποικίλα σχόλια στον γερμανικό τύπο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για τη σπάνια στα πολιτικά χρονικά της Γαλλίας συνάθροιση των δύο σωμάτων της βουλής, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τους βασικούς στόχους της θητείας του.

Για σχέδιο κάθαρσης, κάνει λόγο η κεντρώα Süddeuetsche Zeitung του Μονάχου. «Δεν αποκλείεται στο μέλλον να λέμε ότι η θητεία Μακρόν ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2017. Με έναν εν μέρει αφηρημένο, αλλά και ένθερμο λόγο ο Μακρόν σκιαγράφησε το όραμά του για μια «εκ βάθρων αναμόρφωση» της Γαλλίας, για μια κοινωνία με ισότητα ευκαιριών, για μια κοινωνία που θα ανανεώνεται μέσα σε καθεστώς «δυναμικής ελευθερίας». Ο Μακρόν επιδιώκει την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μικρότερο και ισχυρότερο κοινοβούλιο
».

«Μια γερή βιταμίνη για την αναζωογόνηση της γαλλικής δημοκρατίας είναι η ιδέα να αλλάξει το άτεγκτο πλειοψηφικό σύστημα. Ο Μακρόν θέλει ένα μέρος τουλάχιστον των βουλευτών να εκλέγεται αναλογικά με τις ψήφους που ρίχτηκαν στην κάλπη. Κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε για παράδειγμα το κόμμα του Μακρόν να καταλάβει τα τρία πέμπτα των εδρών έχοντας μόνο το ένα τρίτο των ψήφων. Πολλοί θεωρούν το παλιό εκλογικό σύστημα εργαλείο της άρχουσας τάξης, με το οποίο προστατεύεται από την έκφραση της λαϊκής οργής. Γι' αυτό και πάρα πολλοί δεν ψηφίζουν καν, στερούν τη δημοκρατία από την εμπιστοσύνη τους».

Η αριστερή Tageszeitung του Βερολίνου αντίθετα μιλά για τα καμώματα του κυρίου Μακρόν. «Μια μόλις μέρα πριν από τις κυβερνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ο Μακρόν συγκαλεί αιφνιδιαστικά το Κογκρέσο για να πει ο ίδιος στους βουλευτές ποιος έχει τον πρώτο λόγο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Μακρόν δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία του που διευρύνει μέχρι τα έσχατα όρια του συντάγματος ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με τους εκπροσώπους του λαού. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου