6 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Όπως αναφέρουν, η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις, μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ και διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015.
Από αυτά περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. 


Δέκα πρόσωπα και 3 αδικήματα 

Ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, από την αντιπρόεδρο του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas, η οποία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει γνώση του περιεχομένου.

Η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή και να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:
-Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
-Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
-Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
-Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
-Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
-Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
-'Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
-Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
-Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
-Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.

Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015. 

Νέα Δημοκρατία: Εξόφθαλμη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για εξόφθαλμη παρέμβαση στη δικαιοσύνη εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία.

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους...

Όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». 


Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis, μεγαλύτερο από αυτό της Siemens

Για "μέγα ζήτημα" έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμώντας ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

"Το σκάνδαλο της Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens. Και από την άποψη της απώλειας χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και μια ηθική απαξία που υπάρχει απ' όλη αυτή την ιστορία... Κάποιοι υπερκοστολογούσαν εδώ το φάρμακο και αυτή η υπερκοστολόγηση είχε αντανάκλαση και σε άλλα κράτη, σε άλλες 29 χώρες... " ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής.

"Είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση, έχει οικονομικές αποκλίσεις, έχει ηθικές και διεθνείς παραμέτρους" σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως "όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκτασή της".

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για "αστειότητες" και είπε πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση: "Είναι αστειότητες αυτά τα πράγματα που ακούμε γιατί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όποιοι μιλάνε ότι εδώ που φτάσαμε, φτάσαμε μετά την εισαγγελική έρευνα ενός έτους και πλέον. Επομένως δεν υπήρξε καμιά πολιτική δίωξη και δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση πολιτικών προσώπων ή πολιτικών ανταγωνιστών αυτών που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε αυτές τις καταστάσεις. Ήταν αποκλειστικά έργο της εισαγγελίας" υπογράμμισε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω».

Υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια».

Τι απαντούν όσοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι 


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».


Μήνυση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των «συνεργών» τους ενώπιον του Άρειου Πάγου, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αύριο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για την πιο «αδίστακτη και γελοία σκευωρία», που υπήρξε ποτέ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε σήμερα ότι "Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012."

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει σε δήλωσή του: "H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis"

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε έντονο ύφος απαντά: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας» αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, nd.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου