9 Φεβρουαρίου 2018

Προανακριτική για τη Novartis θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Δ. Τζανακόπουλος: Προανακριτική για τη Novartis, θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.
Χρυσόγονος: Η Βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών για τη Novartis. 

Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία. 

Αυτό ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σημείωσε ότι η προανακριτική επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της. 

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο» 

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. «Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της» πρόσθεσε. 

Το ερώτημα 

Mπορεί να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών η Βουλή για τη Novartis; Αν όχι, όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, μήπως για μια ακόμη φορά γινόμαστε θεατές μιας παράστασης σε ένα θέατρο του παραλόγου; 

Εξάλλου οι μη τεκμηριωμένες κατηγορίες, από τους αγνώστων στοιχείων προστατευόμενους μάρτυρες, ίσως αποδειχθούν «συκοφαντικές και έωλες» όπως υποστηρίζουν οι "κατηγορούμενοι" πολιτικοί, που κάνουν λόγο για «σκευωρία».

Παρ' όλα αυτά "πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια" αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος. 

Θα απασχολήσει λοιπόν το "πολιτικό σκάνδαλο" και στη χώρα μας την κοινή γνώμη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από κάποια άλλα φλέγοντα θέματα (Μακεδονικό, πρόσθετα μνημονιακά μέτρα κλπ). Συγχρόνως, εκ των πραγμάτων, θα μπει σε εφαρμογή και το "λέγε - λέγε, όλο και κάτι θα μείνει" (μια φράση που αποδίδεται στον Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς, τον υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας). 

Άσχετα λοιπόν από το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας, υπάρχουν "λόγοι" για την άσκηση της δίωξης. 

Χρυσόγονος: Η Βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών για τη Novartis 

Την εκτίμηση ότι η Βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη κατά των φερόμενων ως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος.

«Το βέβαιο είναι ότι η Βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη κατά των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, διότι έχει παρέλθει ολόκληρη βουλευτική περίοδος, η επόμενη, από την υποτιθέμενη τέλεση των αδικημάτων, με τη διάλυση της Βουλής τον Αύγουστο του 2015
»

«Το Σύνταγμα στο άρθρο 86 ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργού ή πρώην υπουργού, μόνο μέχρι το πέρας το πέρας της δευτέρας τακτικής συνόδου της επόμενης από τη διάπραξη του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου»

«Συνεπώς παρήλθε η προθεσμία εντός της οποίας μπορούσε να ασκηθεί η δίωξη από τη Βουλή» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος και συνέχισε:

«Αν παρά ταύτα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, βγάλει πόρισμα και η Βουλή αποφασίσει να ασκήσει δίωξη, τότε απλώς θα οδηγήσει σε απαλλαγή των κατηγορουμένων με βούλευμα από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα διαπιστώσει το προφανές: ότι υπήρξε πάροδος της αποσβεστικής προθεσμίας και επ' αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία, δεν είναι θέμα ερμηνείας», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS και κατέληξε:

«Οι πιθανότητες να βρεθούν τελικά κάποιοι πολιτικοί κατηγορούμενοι στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου και πολύ περισσότερο να καταδικαστούν, είναι από χλωμή έως τελείως αδύνατη» εκτίμησε ο κ. Χρυσόγονος.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου