8 Φεβρουαρίου 2018

Δύο δήμαρχοι ενώνουν τις φωνές τους για λύση στο Σκοπιανό

Ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων και ο Πέτρε Σιλέγκοφ (Petre Shilegov) δήμαρχος Σκοπίων σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Sloboden Pecat» ενώνουν τις φωνές τους και στηρίζουν τη διαδικασία που πρέπει να οδηγήσει σε λύση. 

Στο κοινό τους άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη δυναμική με σκοπό την επίλυση της διαφοράς που χωρίζει τις δύο χώρες μας εδώ και δεκαετίες. Σημείο καμπής αποτέλεσε η πρόσφατη εποικοδομητική συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός που δημιούργησε στους λαούς μας ενθαρρυντικά αισθήματα ελπίδας, ώστε να μη χαθεί και πάλι μια ιστορική ευκαιρία. Εμείς, ως δήμαρχοι των πρωτευουσών των δύο κρατών, ενώνουμε τις φωνές μας και στηρίζουμε τη διαδικασία που πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση βιώσιμη και όχι σε μια νέα απογοήτευση.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι η αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει φόβους και ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος των πολιτών και στις δύο χώρες. Αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις και οι ανησυχίες πρέπει να γίνουν σεβαστές, να τις διαχειριστούμε προσεκτικά και να μην τις αγνοήσουμε. Μας βαρύνει το καθήκον να διερευνήσουμε τις ρίζες της συναισθηματικής αντίδρασης αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα οφείλουμε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα μιας συμβιβαστικής λύσης, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα που η επίλυση του θέματος θα επιφέρει στις χώρες μας και στις ζωές των ανθρώπων αυτών. Καμία από τις δύο πλευρές δεν πρέπει να επιτρέψει στις εθνικιστικές φωνές να καπηλευτούν τα συναισθήματα αυτά, καθώς οι φωνές αυτές προσπαθούν να υπονομεύσουν την προοπτική μιας οριστικής συμφωνίας και να καθορίσουν, για ακόμη μία φορά, την τύχη και το κοινό μας μέλλον, όχι μόνο ως γειτόνων αλλά και ως ευρωπαίων πολιτών
»... 

Και το κοινό άρθρο των δυο δημάρχων καταλήγει με τα ακόλουθα:

Με το βλέμμα μπροστά 

«Εφτασε, λοιπόν, η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά, προς μια εποικοδομητική συνεργασία με μεγαλύτερη μεταξύ μας κατανόηση. Είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις, να απομονώσουμε τις εμπρηστικές φωνές και να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Την ένταση και τη δυσπιστία οφείλουμε να τις αντικαταστήσουμε με πραγματισμό και οικονομική ανάπτυξη. Τώρα επιβάλλεται να υπερισχύσει η διάθεση για επίλυση και προπάντων μια σταθερή ηγετική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ζούμε σε μια ευρύτερη γειτονιά με εύθραυστες ισορροπίες, σε έναν σύνθετο πολυπολικό κόσμο, και γι' αυτό οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς σταθερότητας και ανάπτυξης, εστιάζοντας στο κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη. 

Εμείς, οι δήμαρχοι των δύο πρωτευουσών, αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια στενότερη συνεργασία. Ενθαρρύνουμε τις εθνικές μας κυβερνήσεις να καταβάλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία, και να έρθουν σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας». 

Πηγή (και ολόκληρο το άρθρο): tanea.gr 08.02.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου