24 Μαρτίου 2018

ΣτΕ: Όχι στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προβληματισμένος και απογοητευμένος ο Γ. Βασιλειάδης με την απόφαση του ΣτΕ. «Καταδικάζει τον αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης» δηλώνει η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι η διάκριση που θεσπίζει το άρθρο 34 του νόμου υπέρ των αθλητών υποψηφίων, που έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες από το νόμο διακρίσεις, δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, από την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον αθλητισμό, για την ανάπτυξη του οποίου οφείλει να μεριμνά η Πολιτεία.

Όμως η διάταξη του άρθρου αυτού (34 του νόμου 2009 του 1992 ) για τους αθλητές κρίθηκε ότι αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως, σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού, κατά το μέρος που προβλέπουν:
α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας,
β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο και
γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Και είναι αντισυνταγματικές σημειώνεται στην απόφαση οι ρυθμίσεις αυτές, καθώς υπερακοντίζουν τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό που υπηρετεί η διάταξη (προαγωγή του αθλητισμού) λόγω, αφ’ ενός του επιβαλλόμενου με αυτές σημαντικού περιορισμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των λοιπών υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές και, αφ’ ετέρου, της σημαντικής υποχώρησης των ακαδημαϊκών κριτηρίων πρόσβασης την οποία συνεπάγονται.

Μειοψηφία όμως 8 συμβούλων εξέφρασε την άποψη ότι η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών είναι ανεκτή μόνο σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όχι όμως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα οποία «παρέχεται εκπαίδευση σε επιστημονικούς τομείς όπου η ιδιότητα του υποψηφίου ως αθλητή δεν ασκεί επίδραση. 

Προβληματισμένος ο Γ. Βασιλειάδης με την απόφαση του ΣτΕ 

Προβληματισμένος και απογοητευμένος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους διακριθέντες αθλητές είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και όπως αναφέρει αυτό «δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, από την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον αθλητισμό»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε: «Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι. Θα μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε». 


Στεφανίδη: «Καταδικάζει τον αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης»

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών εξέφρασε δημόσια η 
χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη με ανάρτησή της στο twitter: 

Η ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη έχει ως εξής:
«Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατειας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης». 

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου