22 Μαρτίου 2018

DW: «Το ακαθάριστο προϊόν ευτυχίας»

Πιο ευτυχισμένοι και αυτή τη χρονιά αναδεικνύονται Φιλανδοί, Νορβηγοί και Δανοί. 

Τα ράφια της βιβλιοθήκης πολλών ανθρώπων σήμερα φιλοξενούν βιβλία με συμβουλές για την κατάκτηση της ευτυχίας. Την κορυφή και φέτος σύμφωνα την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2018 κατέχουν οι Σκανδιναβοί. Φιλανδοί, Νορβηγοί και Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο να μιμηθούν τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας (που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου) καθιερώθηκε το 2012 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της ζωής» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα «για το λόγο αυτό εκφράζεται η επιθυμία τα κράτη μέλη των ΗΕ να προσαρμόσουν την πολιτική τους βασιζόμενα πάνω σε αυτή την αξία. Η ευτυχία και η ευημερία είναι σημαντικοί στόχοι των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και αυτό θα πρέπει να βρει την έκφρασή του και στις πολιτικές αποφάσεις».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Μπουτάν στα Ιμαλάια. Η ευτυχία στη χώρα αυτή είναι κρατική υπόθεση. Ήδη πριν από τρεις δεκαετίες ο στόχος της κατάκτησης της ευτυχίας συμπεριελήφθη στο Σύνταγμα. Η χώρα αυτή της νοτιανατολικής Ασίας είναι από τις πιο φτωχές στον κόσμο σύμφωνα με επίσημες στατιστικές ωστόσο οι κάτοικοί της ανήκουν στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του κόσμου. Το 1972 ο βασιλιάς Γιγμέ Σινκι Γουανγκτσούκ δήλωσε πως η «εθνική ευτυχία» είναι σημαντικότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους αναπτυξιακούς στόχους. Για το λόγο αυτό στόχος του μικρού κρατιδίου είναι «το ακαθάριστο προϊόν ευτυχίας». 

Το βασιλικό ζεύγος του Μπουτάν

Η ευτυχία στο Μπουτάν εμπνέει την Γερμανία

Το παράδειγμα του Μπουτάν ενέπνευσε την Τζίνα Σέλερ στην Γερμανία, ειδική σε θέματα επικοινωνίας να εργαστεί ως «υπουργός ευτυχίας». Το «υπουργείο για την ευτυχία και την ευημερία» είναι μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 σαν ένα φοιτητικό πρότζεκτ. Στόχος είναι οι Γερμανοί να γίνουν πιο ευτυχισμένοι. Η Γερμανία βρίσκεται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ευτυχία. Τι κάνει όμως έναν Γερμανό ευτυχισμένο;

Σύμφωνα με δείκτες που δημοσιεύονται κάθε χρόνο από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία και συμπεριλαμβάνονται στον Παγκόσμιο Άτλαντα Ευτυχίας υπάρχει μια λίστα πραγμάτων που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ένα από τα στοιχεία-έκπληξη είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ώρες ηλιοφάνειας σε αυτά. Ρόλο στην ευτυχία παίζει η αγάπη, η δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την παιδεία.

Ακόμα ο αθλητισμός και τα χόμπι κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους όπως και η δουλειά ή μάλλον ακριβέστερα, ο έλεγχος που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι πάνω στις ώρες εργασίας τους και η δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι πως θέλουν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Αυτά είναι που κάνουν τους Γερμανούς ευτυχισμένους και δεν φαίνεται να διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους στον κόσμο.

KNA / DW / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου