23 Μαρτίου 2018

Καταδίκη των «παράνομων» ενεργειών της Τουρκίας από την ΕΕ

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία και καταδίκη των «παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ταυτόχρονα υπογραμμίζει την «απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» και υπενθυμίζει «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών μελών της 
Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το ξημερώματα της Πέμπτης, εκφράζουν την ανησυχία τους «για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών». 

Αλ. Τσίπρας και Αγκελα Μέρκελ, χθες, στο περιθώριο της Συνόδου

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνεδρίασης που αφορά την Τουρκία:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη». 

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Ε.Ε.

Ως «απαράδεκτες» 
απέρριψε η Αγκυρα τις έντονες επικρίσεις της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την χθεσινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές - Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό»

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας: «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη»

Τσίπρας: Οποιος προκαλούσε θερμό επεισόδιο θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του 

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις λογικές της διαρκούς προκλητικότητας σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας που χαρακτήρισε το ανακοινωθέν της ως το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει σταλεί στην γείτονα.

Στην ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση του φόβου, γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε θα ήταν σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί οι γείτονες μας να είναι φωνακλάδες αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους. Η στήριξη που δέχτηκε εδώ η Ελλάδα είναι ένα δείγμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε άλλα πράγματα. Απευθύνω έκκληση στην άλλη πλευρά ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και θα πρέπει να σοβαρευτεί
».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου