16 Μαρτίου 2018

Στην Japan Tobbaco η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Στον έλεγχο του ιαπωνικού ομίλου εταιρειών Japan Tobacco θα περάσει το τρίτο τρίμηνο του 2018 η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη. Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας συμφωνίας - "πακέτο" για την εξαγοράς της "μητρικής" ρωσικής εταιρείας Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ). Το τίμημα εξαγοράς της Donskoy Tabak εκτιμάται περίπου στα 1,6 δισ. δολάρια (RUB 90 δισ.).

Ειδικότερα η Japan Tobacco Inc. ανακοίνωσε ότι ο όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT) «ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο όμιλος JT αποκτά και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ)».

Στην Ελλάδα, η JTI διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 23%. Το 2017, τα προϊόντα της JTI συνεισέφεραν περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ στα Δημόσια έσοδα από τον καπνό ήτοι το 1,5% των εσόδων του κρατικού ταμείου. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018, μετά και τη ρυθμιστική εκκαθάριση. 

Τι δήλωσαν Σαββίδης και ΣΕΚΑΠ  

Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ). 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, δήλωσε σχετικά με το deal: «Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the "Agrocom Group” ("Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του "Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ - Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), είχε μεταβιβαστεί στην εταιρεία Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας του ομίλου Agrokom που ελέγχεται από την οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ποιος είναι ο Όμιλος Japan Tobacco Inc.

Η Japan Tobacco Inc. είναι μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων καπνού, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 33% από την ιαπωνική κυβέρνηση. Με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο, η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit.

Η JT International Hellas

Η JTI διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και Logic. Εκτός της Ελλάδας, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών Κύπρου και Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. 

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνεισφέρει το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας και υποστηρίζει τον ελληνικό καπνικό κλάδο (περισσότερες από 50.000 οικογένειες) αγοράζοντας το 25% της συνολικής ετήσιας σοδειάς καπνού. 

Το 2018, μεταξύ των εταιρειών που πιστοποιήθηκαν, η JTI Hellas αναγνωρίστηκε ως ο Νο. 1 Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα, ενώ το 2017 διακρίθηκε ως μία από τις 25 πολυεθνικές επιχειρήσεις με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Japan Tobacco Inc

JT Group Acquires Russia’s Donskoy Tabak
Company strengthens its number one position in Russia

Japan Tobacco Inc. (JT) (TSE: 2914) announces today that the JT Group has agreed to acquire Donskoy Tabak (DT) companies, reinforcing its No. 1 position in Russia, the third largest tobacco market in the world.

The purchase price for the transaction is estimated at around RUB 90 billion (USD 1.6 billion).

“This acquisition demonstrates our commitment to reinforce our number one position in Russia. For a number of years now this market has been a cornerstone of our Group’s earnings growth. This transaction will increase our market share to approximately 40% and contribute to the Group’s profit immediately, with synergies expected in the following years,” said Mutsuo Iwai, President of the Global Tobacco Business.

DT is the fourth largest tobacco company in Russia with a market share of approximately 7% and has established brands such as Donskoy Tabak, Kiss and Play in the value segment, the largest and growing price segment in the country.

“Throughout 2017 we have restored our market share in Russia, driven by the success of our Global Flagship Brands, Winston and LD. With DT’s value brands complementing our existing product portfolio and its strong salesforce expanding our distribution network, we will strengthen our overall competitiveness in the country,” said Eddy Pirard, JTI’s President and CEO.

The transaction is expected to be completed by the beginning of the third quarter of the fiscal year 2018 following regulatory clearance. [...] 


Πηγές: naftemporiki.gr , capital.gr , jti.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου