17 Μαρτίου 2018

Στουρνάρας: Η φράση «καθαρή έξοδος» δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα

«Η φράση "καθαρή έξοδος" από το Μνημόνιο δεν έχει καν νομικό η πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση» δήλωσε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Σχετικά με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι «στην Τράπεζα της Ελλάδος λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε η έξοδος να είναι πετυχημένη».

Ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού είπε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Έχει υπογράψει συμφωνίες. Εάν τις αθετήσει οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών κατ' αρχάς». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά δεν γνωρίζει «αν είναι επιθυμητό», και προσέθεσε ότι «σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν το πλεόνασμα από 3,5% έπεφτε στο 2%» και πως «για να το μειώσουμε, θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση».


Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με προβληματίζει η διολίσθηση αυτή».

Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια. 


Εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis». Συγκεκριμένα για την περίπτωση αναφέρει: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis». Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απάντησε «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».

Διαμηνύει, τέλος, ότι «ήρθα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτελέσω ένα έργο. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Το αυτονόητο πράττω. Φανταστείτε να μην το έκανα. Εάν με έκαμπταν οι συκοφαντικές επιθέσεις δεν θα άξιζε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση».


Ολόκληρη η συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν.
Πηγές: news.in.gr, liberal.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Κυβερνητικές αντιδράσεις στο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» του Γ. Στουρνάρα
Γ. Στουρνάρας: Σκευωρία η εμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση Novartis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου