30 Μαρτίου 2018

Η αντίφαση στις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα

Προτάσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα που θα αναδείξουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας δήλωσε ότι αναμένει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, για να εισπράξει μία μέρα μετά την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στα γυρίσματα που ζήτησε να κάνει το BBC στο Σούνιο.

Έλλειψη μιας κεντρικής στρατηγικής; ή μήπως κάτι χειρότερο, ύπαρξη πολλών με την έννοια ότι κάθε φορέας έχει τη δική του και ας έρχεται αυτή σε αντίθεση με όλες τις άλλες; 

«Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε να υποβάλλονται ηλεκτρονικά προτάσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές που θα αναδείξουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, που θα ξαναδώσουν στην Ελλάδα τη θέση που δικαιούται και της αξίζει». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έκλεισε την ομιλία του κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού κινήτρου για την προσέλκυση ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών που θέλουν «να παίξουν Ελλάδα», την περασμένη Δευτέρα. 

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος του κ. Παππά ήρθε η αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στα γυρίσματα που ζήτησε να κάνει το BBC στο Σούνιο. 

Μπορεί ο διεθνούς φήμης Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν Γουκ να έχει τη γνώμη ότι «το Σούνιο έχει την πιο ισχυρή εικόνα» για να μεταφέρει τη δράση του βιβλίου του Τζον Λε Καρέ «The little drum girl» («Η μικρή τυμπανίστρια»), που διαδραματίζεται στην Ελλάδα, αλλά το ΚΑΣ αποφάσισε αλλιώς. 


Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΚΑΣ, με ψήφους 6 υπέρ και 7 κατά του αιτήματος, η χρονική έκταση της κινηματογράφησης (από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα), ο μεγάλος αριθμός προσώπων και ο βαρύς εξοπλισμός θα δυσχέραιναν τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου στις 12 Απριλίου σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά. Αρνητική ήταν και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, στην οποία ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χθες ο κ. Παππάς. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, έκανε λόγο για «κακή απόφαση», που «αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα», τονίζοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ «αντανακλά προβλήματα νοοτροπίας». 

Από την άλλη, η κ. Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, όπως αναφέρει η "Καθημερινη", δήλωσε: «Εγώ εξέφρασα έντονα την αντίδρασή μου, από τους πρώτους. Είμαι υπέρ του “όχι” σταθερά. Και θα ξαναψηφίσω “όχι”. Ημουν αντίθετη και στο ολονύχτιο γύρισμα της ίδιας παραγωγής στην Ακρόπολη, για το οποίο όμως πήρε την άδεια κατά πλειοψηφία. Θεωρώ ότι δεν συνάδουν τέτοιου είδους θέματα στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το ίδιο το νοηματικό περιεχόμενο δεν ταιριάζει».

Υπάρχουν όμως και οι πιο νηφάλιες και ρεαλιστικές προσεγγίσεις μεταξύ των αρχαιολόγων. Ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συνιστά προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κοινωνίας και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η αξιοποίηση ενός μνημείου, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μέσα από μια άλλη τέχνη, όπως αυτή του κινηματογράφου, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην αβίαστη εξοικείωση του κοινού με αυτό... Η αξιοποίηση του αξιοθέατου ως σκηνικού τέχνης δεν είναι κατάχρηση αλλά μια θαυμάσια ευκαιρία να συνδεθεί το μνημείο με το ευρύ κοινό και να το παρακινήσει να το επισκεφθεί».

Όμως, με όλες αυτές τις αντιφατικες απόψεις και πολιτικές, τίποτα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην πράξη σε αυτή τη χώρα. Και ας έχει η Ελλάδα κατά καιρούς χάσει μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές και ευκαιρίες προβολής των μνημείων της που θα πολλαπλασίαζαν τους επισκέπτες της. Και ας έχουν, κάποιοι από τους γείτονές μας (Μάλτα, Ντουμπρόβνικ κλπ), αγκαλιάσει τις προτάσεις που εμείς απορρίψαμε.

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr
Φωτογραφία επάνω αριστερά: «Τυχεροί» οι Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ στην Ακρόπολη, που δεν αναγκάστηκαν να κάνουν αλλού γυρίσματα για «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου».

Σχετική ανάρτηση:
«Όχι» του ΚΑΣ σε κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου

2 σχόλια:

  1. Ατυχή γνωμοδότηση, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τα γυρίσματα σειράς του BBC. H υπουργός ανέφερε ότι η εταιρεία παραγωγής επανήλθε με καινούργια πρόταση η οποία θα συζητηθεί τη Μ. Τρίτη στο ΚΑΣ, για να λυθεί το ζήτημα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το «πράσινο φως» έδωσε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου 2018 (με προετοιμασία στις 11/4) για τη «Μικρή Τυμπανίστρια» του Τζον Λε Καρέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τη θετική γνωμοδότησή τους κατά πλειοψηφία. Πρόκειται για το δεύτερο αίτημα της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αίτημα είχε απορριφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή