15 Μαρτίου 2018

Ελλάδα, στο τουριστικό top 10 των χωρών του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα είναι η 10η μεγαλύτερη τουριστική δύναμη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με βάση υπολογισμού τον αριθμό των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2016.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ «Τουριστικές Τάσεις και Πολιτικές 2018»,

στην οποία -μεταξύ άλλων- γίνεται αναλυτική αναφορά στις χώρες του ΟΟΣΑ, την τουριστική πολιτική τους, αλλά και τα τουριστικά μεγέθη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2016 προσέλκυσε 28 εκατ. τουρίστες, 7,5% περισσότερους από το 2015. Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 193,4 εκατ., 2,9% περισσότερες από το 2015. 

Τα μεγέθη αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης, πίσω από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία,Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Μεξικό, Ιταλία, Τουρκία και Αυστρία. 

Ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος της χώρας (σε πληθυσμό και έκταση) διαπιστώνει ότι μεταξύ των παραπάνω δέκα χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση αμέσως μετά την Αυστρία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τουρισμού στην Ελλάδα το 2016 ανήλθε σε 9,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 6,4% της εθνικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και στηρίζοντας 366.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή μία στις δέκα θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. 


Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Τουρισμού το 2016 ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. προήλθαν από τον τακτικό προϋπολογισμό (τα 10 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους) για προωθητικές ενέργειες, και τα 13 εκατ. από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για υποδομές, καινοτομία, projects, δεξιότητες και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 


Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Η Ελλάδα 10η μεγαλύτερη παγκόσμια τουριστική δύναμη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μία “αναπνοή” από την 9η Αυστρία. Αναμφίβολα μία τεράστια εθνική επιτυχία του τουριστικού κόσμου της χώρας».

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου