17 Μαρτίου 2018

Τι είπε η Φώφη Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Τον αυτόνομο πολιτικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και την διεκδίκηση καθοριστικού ρόλου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας διακήρυξε χθες, σε μια πανηγυρική της ομιλία, η Φώφη Γεννηματά από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Αφού άσκησε σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και στο συντηρητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους του Κινήματος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είπε:

"Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Δίνουμε ένα δυναμικό παρών. Το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ, τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στο εγχείρημά μας. Μαζί με τα εκλεγμένα στελέχη στους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, αυτοδιοικητικούς φορείς, που εκφράζουν τις ενεργές δυνάμεις της Κοινωνίας μας. (...)

Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί.Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε. Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα. Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας και, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα για την αλλαγή. 
(...)

Οι δυνάμεις της Προόδου

Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία. Στρατηγικό δίλημμα είναι για μας πρόοδος ή συντήρηση. Τι είναι όμως πρόοδος και που διαφέρει από την συντήρηση;

Πρόοδος είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η ποιότητα της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία. Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αισθητική.

Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας.

Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση. Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση αυτό δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση. Το κόστος της συντήρησης είναι βαρύ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα μήνυμα περιμένουν από το Συνέδριό μας. Ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο ΜΠΡΟΣΤΑ, στην πρόοδο. Να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. 
(...)

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής 

Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, που για μας ήταν και είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας, δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.

Είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση. Καθαρές κουβέντες για μια γνήσια πατριωτική στάση.

Πληρώσαμε πολύ ακριβά το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν εξαρχής, δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το ποια ήταν τα αίτια που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το αίσθημα της μάταιης θυσίας που δημιουργήθηκε στους πολίτες.

Η χώρα μας, με αυτή την Κυβέρνηση, στα τρία αυτά χρόνια, δείχνει να γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα. Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία. Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις. Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. (...)

Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ 

Εμείς θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά. Για να πάμε μπροστά, βασική προϋπόθεση είναι η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :
Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο.
Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια.
Να μιλά δήθεν για «ανάπτυξη επενδύσεις και θέσεις εργασίας», και την ίδια στιγμή να εξοντώνει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες με την υπερφορολόγηση, να μην αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζει υποτίθεται την ανεργία με την μερική απασχόληση, δηλαδή κόβοντας μια θέση εργασίας «στα δύο».

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :
Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις.
Να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων.
Να ρουσφετολογεί ασύστολα.
Να μιλά για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη.
Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές.

Αυτή η Κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με 200 δις ευρώ, πρέπει να φύγει. Πρέπει να φύγει για να προχωρήσει η χώρα μπροστά!

Η παλινόρθωση της δεξιάς

Δεν είναι όμως προοδευτική αλλαγή η παλινόρθωση της δεξιάς που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η λογικές ρεβάνς.

Είμαστε απέναντι σε όλα αυτά 

Γι αυτό επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας. Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες. Για να πετύχουμε την Εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Προχωράμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά «μέτωπα» .

Οι στρατηγικοί μας στόχοι

Οι στρατηγικοί μας στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους.
Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απονομής της.
Την αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.
Νέο κύμα αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.
Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης.
Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ.
Από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Έχουμε προτείνει μια πολύ απλή λύση. Για κάθε νέα θέση εργασίας η μισθολογική δαπάνη να λογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει από τη φορολογία με αυξημένο συντελεστή κατά 30%. Σε περιπτώσεις πρόσληψης νέων μέχρι 29 ετών, ανθρώπων άνω των 59 ετών καθώς και γυναίκες – κατηγορίες που πλήττονται κυρίως από την ανεργία – ο συντελεστής να φτάνει το 50%.
Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης. Προτείνουμε διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις την επόμενη τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων – ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν και απογοητεύουν πολλούς επενδυτές – καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Όλα αυτά συνδέονται με τους στόχους που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας.

Καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο.

Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό που ονομάζεται 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η χώρα πρέπει να φύγει γρήγορα από την λογική της αποεπένδυσης, της μικρής παραγωγικής βάσης και να στοχεύσει σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες. (...)

Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;

Περιμένω καθαρές απαντήσεις". (...)

Πηγή: pasok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου