21 Μαρτίου 2018

Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την «προανακριτική» για Novartis

Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Λίγα 24ωρα μετά από την αποχώρηση του ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης διέκοψαν, αργά το απόγευμα της Τρίτης, τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis, καταγγέλοντας την δικομματική πλειοψηφία ότι συνεχίζει και κλιμακώνει έναν σχεδιασμό που οδηγεί σε φιάσκο και σπίλωση πολιτικών της αντιπάλων.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή σύσσωμης της αντιπολίτευσης είναι η επιμονή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν είναι αποσαφηνισμένο εάν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή αναρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. 

Ως κίνηση "φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου", χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική για τη Novartis.

Σχετικές με την εξέλιξη αυτή δηλώσεις: 

Μ. Βορίδης: Επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. 

Λίγη ώρα αφότου η ΝΔ είχε "διακόψει τη συμμετοχή της" στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα συνέβη το πρωτοφανές η μειοψηφία να ζητά την συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε, με δική της πρωτοβουλία, δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή, ούτε καν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά μόνο για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής", είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως "είναι ξεκάθαρο για τη ΝΔ ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας".

"Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες, γεμάτους από αντιφατικές καταγγελίες που παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής, ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης", είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι εμείς, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή, αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αυτή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες, να εξετάσει αποδεικτικά στοιχεία και να προβεί σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης". 

Δήλωση Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη για την προανακριτική Novartis: Οι δήθεν κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους 

Μετά την αποχώρηση ολόκληρης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης σε κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν:

"Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης". 

"Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή", αναφέρουν οι τρεις και προσθέτουν ότι "η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη". 

Γ.Τ. Πρωθυπουργού: Κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού η αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική 

Ως κίνηση "φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου", χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική για τη Novartis.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι "η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου".

Σημειώνει ότι "η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου". Επιπλέον, υπογραμμίζει πως "η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης".

Και καταλήγει: "Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος". 

Απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση 

Πηγές της ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν: «Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;»

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου