19 Μαρτίου 2018

Συγγνώμη από το Facebook που μπλόκαρε πίνακα του Ντελακρουά λόγω... γυμνού

Το Facebook παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που απαγόρευσε προσωρινά μια διαφήμιση στην οποία χρησιμοποιείτο ο διάσημος ρομαντικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», εμπνευσμένο από τη γαλλική επανάσταση του 1830. Η απαγόρευση είχε γίνει, επειδή ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναίκα να κρατά μια γαλλική σημαία.

Ο πίνακας, που δεν απεικονίζει μια τυχαία γυναίκα, αλλά τη Μαριάν, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία έχει αποτυπωθεί και σε γαλλικό χαρτονόμισμα, είχε αξιοποιηθεί σε μια online διαφημιστική καμπάνια για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα η λογοκρισία του Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και μαζί τον πίνακα, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης του έργου Ζοσλί Φιορινά. Όπως είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «ένα μόλις τέταρτο της ώρας μετά το ξεκίνημα της διαφήμισης, αυτή μπλοκαρίστηκε και η εταιρεία (σ.σ. Facebook) μας είπε ότι δεν μπορεί να δείχνει γυμνό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανάρτησε μια νέα διαφήμιση με τον ίδιο πίνακα, όπου όμως τα στήθη της «Ελευθερίας» είχαν καλυφθεί με ένα μπάνερ που έγραφε «λογοκριμένο από το Facebook». Αυτή η διαφήμιση δεν απαγορεύθηκε.

Την Κυριακή, το Facebook ζήτησε συγγνώμη για το ζήλο του. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Παρίσι Ελοντί Λαρσίς, «το έργο 'Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό' έχει τη θέση του στο Facebook...Πληροφορήσαμε αμέσως τον χρήστη ότι συνεπώς εγκρίνεται η χρήση του πίνακα από αυτόν».

Πηγές: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση:
Ντελακρουά (Delacroix) και Ελληνική Επανάσταση του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου