9 Μαρτίου 2018

Τουρκία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός λογοκρίνει τη μουσική

Ο τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT έχει απαγορεύσει περισσότερα από 200 τραγούδια. Ο σταθμός ισχυρίζεται μεταξύ άλλων πως τα συγκεκριμένα τραγούδια αποτελούν από "κίνητρο για την κατανάλωση αλκοόλ" έως και "τρομοκρατική προπαγάνδα". Οι μουσικοί βρίσκουν τους ισχυρισμούς αυτούς γελοίους.

Η Κούρδισα τραγουδίστρια Rojda είχε καταδικαστεί το 2010 σε 20 μήνες φυλάκισης. Ο λόγος: Ύστερα από μια συναυλία σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ στο κουρδικό προπύργιο Diyarbakır, τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκρατική προπαγάνδα». Οκτώ χρόνια αργότερα πλέον, στα τέλη περασμένου Φεβρουαρίου, η τραγουδίστρια διαπιστώνει πως τρία από τα κουρδικά τραγούδια της - τα "Dilan", "Sal çu" και "Lawê Min" ("ο γιος μου") - απαγορεύονται εκ νέου υπό το πρόσχημα ότι αποτελούν τρομοκρατική προπαγάνδα. "Όλα αυτά τα τραγούδια μιλούν για τη λαχτάρα για ειρήνη", λέει η Rojda.

Ο κατάλογος των 208 απαγορευμένων τραδουδιών (εκ των οποίων 66 στα κουρδικά, ενώ η πλειοψηφία στα τουρκικά) του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού TRT είχε ήδη συνταχθεί από το 2016. Ωστόσο, το κοινό μόλις τώρα έμαθε γι' αυτόν, ύστερα από ερώτημα ενός βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP από τη Σμύρνη.

Μόλις η Rojda είδε αυτή τη λίστα, δεν εξεπλάγει: "Δεν ήταν η πρώτη φορά και ούτε θα είναι η τελευταία", εξηγεί η τραγουδίστρια. Επειδή τραγουδάει στα κουρδικά, η 40χρονη έχει ξαναζήσει αυτή την ιστορία. Οι απαγορεύσεις και οι καταδίκες δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Κούρδους: «Είναι πολύ καταπιεστικό να επιστρέφουμε στο παρελθόν και να τα ξαναζούμε όλα αυτά».

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΗ

Τα τραγούδια της Rojda, τα οποία έχει απαγορεύσει το TRT, προέρχονται από το άλμπουμ που δημοσίευσε το 2007. Για χρόνια έπαιζαν κανονικά στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της TRT. Η τραγουδίστρια δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ξαφνικά λογοκρίνονται. "Ανακαλύψανε σήμερα την ύπαρξη του άλμπουμ;", αναρωτιέται η Rojda. «Προσπαθούν να απεικονίσουν τους καλλιτέχνες ως «τους άλλους», σε αυτή την ατμόσφαιρα που προσπαθούμε να επιβιώσουμε».

Μετά τη δημοσίευση της λίστας απαγορευμένων τραγουδιών από τα ΜΜΕ, η διεύθυνση του σταθμού TRT απέρριψε μέσω της ιστοσελίδας της κάθε επίκριση. "Αποτελεί νόμιμο καθήκον όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης να εμποδίζουν τη διάδοση περιεχομένου που ενθαρρύνει την κατανάλωση τσιγάρων και αλκοόλ, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών και προωθεί τρομοκρατική προπαγάνδα", γράφουν εκεί.

Η Rojda απορρίπτει την κατηγορία περί τρομοκρατικής προπαγάνδας: «Προσπαθώ απλώς να κρατήσω ζωντανή την κουρδική κουλτούρα. Τι θέλουν να κάνω; Να αρχίσω να τραγουδώ στα αγγλικά;»

"Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΑΡΑΜΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ"

Η λίστα του TRT περιλαμβάνει από δημοφιλή ποπ τραγούδια μέχρι και εναλλακτική μουσική. Μία από τις ροκ μπάντες που δέχθηκαν πλήγμα ονομάζεται "Eski Bando" ("Παλιά Μπάντα"). Δύο από τα τραγούδια της - τα "Κωνσταντινούπολη Βηρυτός Παρίσι" και "Η επιγραφή στο πίσω μέρος του φορτηγού" - απαγορεύτηκαν. Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Güney Marlen χαρακτηρίζει την απόφαση του TRT "γελοία".

«Τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος εξερευνεί την τεχνητή νοημοσύνη, η χώρα μας σπαταλά το χρόνο της σε τέτοιες οπισθοδρομήσεις», λέει ο μουσικός. Πιστεύει ότι τα δύο τραγούδια της μπάντας του έχουν απαγορευτεί λόγω των στίχων τους - που αφορούν στο αλκοόλ. "Σε μια εποχή όπου στις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης κυριαρχούν η βία, τα όπλα και το μίσος, δεν είναι τα τραγούδια αυτά που πρέπει να λογοκριθούν", λέει ο Marlen.

Η ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η λογοκρισία της μουσικής δεν είναι νέο φαινόμενο στην Τουρκία. Πριν ακόμη ανέλθει στην εξουσία το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν, τα τραγούδια λογοκρίνονταν σε τακτική βάση: Οι κατηγορίες αφορούσαν από πορνογραφία, κίνητρα για κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι και εκθείαση της αυτοκτονίας και πολιτική προπαγάνδα.

Με το ίδιο σκεπτικό απαγορεύθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 το τραγούδι "Ταβερνιάρη, βάλε ένα ποτηράκι" του Τούρκου μουσικού Adnan Şenses, καθώς αποτελεί κίνητρο για την κατανάλωση αλκοόλ, το τραγούδι "Φίλε" του τραγουδιστή Melike Demirağ, καθώς προωθεί τον κομμουνισμό, και το "Ας καταστραφεί ο κόσμος", το οποίο καθρέπτιζε την ψυχική διαταρραχή του arabesque τραγουδιστή Orhan Gencebay.

"ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ"

Τα πράγματα μπορεί ωστόσο να χειροτερεύσουν περαιτέρω: Ένα νέο νομοσχέδιο που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα στο κοινοβούλιο το Φεβρουάριο ορίζει ότι όλες οι ταινίες και τα τραγούδια που εκπέμπονται τακτικά μέσω διαδικτύου θα υπόκεινται στο μέλλον στον έλεγχο της ραδιοτηλεοπτικής αρχής (RTÜK). Συνεπώς το ΑΚΡ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε το νομοσχέδιο για να αυξήσει τον έλεγχό του στο Internet και ενδεχομένως να λογοκρίνει τις εκπομπές που προβάλλονται σε αυτό.

"Το RTÜK διαθέτει μεγάλη εξουσία", εξηγεί ο Yaman Akdeniz, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης. "Αν την χρησιμοποιήσει, μπορεί να εφαρμόσει τις ίδιες απαγορεύσεις και στο διαδίκτυο." Αυτό θα σήμαινε η RTÜK θα έλεγχε τι εμφανίζεται και τι όχι στο διαδίκτυο. "Με τέτοια λογοκρισία περιεχομένου, η διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία θα πήγαινε πολύ πίσω," προειδοποιεί ο Akdeniz.

Πηγή: ellinogermaniko.wordpress.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου