23 Σεπτεμβρίου 2018

Κρατούμενοι οι υπεύθυνοι του «Φιλελεύθερου» μετά την μήνυση Καμμένου

Κρατούμενοι στο Α.Τ. Εξαρχείων παραμένουν το βράδυ του Σαββάτου ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού εν αναμονή της μεταφοράς τους ενώπιον του Εισαγγελέα, μετά τη μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά της εφημερίδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων, που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το liberal.gr, «παραδόθηκαν» στις αρχές για να στηρίξουν αφενός την έρευνα που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες αφ' ετέρου για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ' επανάληψη πληγεί.

«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη... Μόρια» είχε δηλώσει το πρωί του Σαββάτου προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ' ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν». 


Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και στα κόμματα. Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της, ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. «Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων» τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του αναφορικά με τη μήνυση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου και τη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». «Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις» υπογραμμίζει ο μουσικοσυνθέτης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

ΝΔ: Επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» αναφέρει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση. «Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

Κίνημα Αλλαγής: Απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. «Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» προσθέτει..

Ποτάμι: Θυμίζουν άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού. «Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές: liberal.gr , kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Μετά τις αντιδράσεις, ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας της Αθήνας για την μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμένος κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους κατά των οποίων είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και παρέμειναν κρατούμενοι για μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα. Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία θα ερευνηθεί η όλη υπόθεση, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο και προς το παρόν δεν ασκείται ποινική δίωξη. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή