7 Σεπτεμβρίου 2018

Φέτος τρυγήσαμε νωρίς το αμπέλι!

Πρώιμη η χρονιά εφέτος, έτσι και εμείς τρυγήσαμε νωρίς το αμπέλι του φίλου μας του Σπύρου, κάπου ανάμεσα στα Σπάτα και το Πικέρμι.

Την καθορισμένη μέρα, στις αρχές του Σεπτέμβρη, ξεκινήσαμε πρωί-πρωί για να αποφύγουμε κατά το δυνατόν τη ζέστη γιατί το καλοκαίρι ακόμα καλά κρατεί. Τα σταφύλια ήταν πλέον ώριμα («αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι») και η παρέα είχε το απαραίτητο κέφι.


Οι κουβάδες γεμίζανε σταφύλια και αδειάζανε στο πρόχειρο πατητήρι, για να ξαναγεμίσουν και πάλι. 

 

Το αμπέλι και ένας κουβάς με σταφύλια



Και μια βουκολική εικόνα: Κάποια στιγμή έκανε την εμφανισή του και ένα κοπάδι με πρόβατα!



Στο πρόχειρο πατητήρι



Από το πρόχειρο πατητήρι έρεε ο μούστος και γέμιζε τα πλαστικά δοχεία που είχαμε φέρει μαζί μας. Δεν παραλείψαμε να μετρήσουμε και την περιεκτικότητα του μούστου σε σάκχαρα, Ήταν καλή, προβλέπεται να γίνει καλό το κρασί.

Τελικά ο μούστος μοιράστηκε, όχι βέβαια ισομερώς, στους συμμετέχοντες στον τρύγο. Άλλοι πήραν πολύ (για να γεμίσουν το βαρελάκι), άλλοι λιγότερο (για να φτιάξουν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα) και άλλοι καθόλου (τους αρκούσε η συμμετοχή στη διαδικασία). 

Και ότι απέμεινε από το πάτημα δεν πήγε χαμένο, κάποιος από την παρέα το πήρε για να βγάλει τσίπουρο!
Μικρό ήταν το αμπέλι, μεγάλη η παρέα, καμιά δεκαπενταριά άτομα, έτσι προς το μεσημέρι όλα τα σχετικά με τον τρύγο είχανε τελειώσει.

Και το μετά...

Μετά φυσικά ακολούθησε το γλέντι... Το "αφεντικό" είχε φροντίσει για όλα.



Δίπλα από το αμπέλι, κοντά στο ρέμα και κάτω από τα καλάμια για σκιά, στρώθηκε στο χορτάρι το τραπεζομάντηλο και πάνω του υπήρχαν αρκετά μεζεδάκια (ζυγούρι ήταν), τυριά, σαλάτες και φυσικά κρασί και τσίπουρο... Καλά φάγαμε!

Και καλά τραγουδήσαμε! 




Και του χρόνου! Και "καλά κρασιά"...

afirimeno.com

Φωτογραφίες και κείμενα: Takis Ant

Σχετική ανάρτηση: Μια μέρα στον τρύγο του αμπελιού (26.09.2014)






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: