6 Απριλίου 2020

Η τακτική της «ανοσίας της αγέλης» στη Σουηδία

Η υψηλού ρίσκου τακτική που έχει υιοθετήσει η Σουηδία είναι να περάσει την ασθένεια γρήγορα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», δηλαδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει αποκτήσει ανοσία στην ασθένεια Covid-19 ώστε να σταματήσει τη διάδοσή της. Αυτή την τακτική ακολούθησαν αρχικά η Βρετανία και η Ολλανδία, ωστόσο σταδιακά άλλαξαν στάση.

Τόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον επένδυσαν αρχικά στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα μόνον για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, με την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα και θα παρουσιάσει στη συνέχεια ανοσία. Τα σχολεία είχαν παραμείνει καταρχάς ανοικτά. Μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί ωστόσο και με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών, οι κυβερνήσεις ανέκρουσαν πρύμναν, αναθεώρησαν τις πολιτικές τους και πλέον δεν ακούγονται καν φωνές που να ζητούν άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Εξάλλου, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ότι η μόλυνση τόσο πολλών ανθρώπων σε τόσο μικρό διάστημα, με την τακτική της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης», θα οδηγούσε σε κατάρρευση το σύστημα υγείας και σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Εξαίρεση είναι η Στοκχόλμη. Η κυβέρνηση της Σουηδίας είναι η μοναδική που επιμένει να μην έχει επιβάλει δραστικά περιοριστικά μέτρα και όλο το προηγούμενο διάστημα οι δρόμοι, τα εστιατόρια και τα καφέ των μεγάλων σουηδικών πόλεων ήταν γεμάτα κόσμο. Το ερώτημα είναι γιατί να κάνει κανείς ένα πείραμα με τόσο υψηλό ρίσκο, το οποίο αν δεν εξελιχθεί κατ’ ευχήν θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς.

ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφεν
Τα μόνα μέτρα που είχε λάβει η σουηδική κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη ήταν κλείσιμο των πανεπιστημίων, η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων, η συμβουλή για αποφυγή ταξιδίων και η σύσταση σε όσους νιώθουν άρρωστοι ή είναι άνω των 70 ετών να παραμείνουν στο σπίτι τους. Ομως, καθώς οι νεκροί από την πανδημία είχαν αυξηθεί την 1η Απριλίου στους 239 από 180 την προηγούμενη ημέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πως στο εξής οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να διατηρούν αποστάσεις από τους άλλους, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις να φροντίζουν να μην υπάρχει συνωστισμός πελατών και όλοι όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα να μένουν στο σπίτι ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Πρόσωπο-κλειδί για τη στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδία είναι, εκτός από τον πρωθυπουργό Στέφαν Λόφεν, ο Αντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, που προ ημερών είχε δηλώσει στη σουηδική τηλεόραση ότι ο νέος κορωνοϊός θα αναχαιτιστεί είτε μέσω «της ανοσίας της αγέλης, ή ενός συνδυασμού ανοσίας και εμβολιασμού. Βασικά είναι το ίδιο πράγμα».

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες γιατροί, επιστήμονες και καθηγητές στη Σουηδία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα έκκληση για υιοθέτηση αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. «Μας οδηγούν στην καταστροφή. Δεν κάνουμε αρκετά διαγνωστικά τεστ, δεν παρακολουθούμε επαρκώς με ποιους ήρθαν σε επαφή οι φορείς, δεν απομονώνουμε επαρκώς – έχουμε αφήσει τον ιό ελεύθερο», λέει στον Guardian η καθηγήτρια Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νοκλέρ, η οποία είναι ερευνήτρια με αντικείμενο την ανοσολογία ιών στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα. «Η κυβέρνηση νομίζει ότι δεν μπορεί να τη σταματήσει (την πανδημία), οπότε αποφάσισε να αφήσει τους ανθρώπους να πεθάνουν», συνεχίζει. «Εχουμε ενδείξεις ότι ο ρυθμός διπλασιασμού είναι υψηλότερος από της Ιταλίας, σύντομα θα έχουμε οξεία έλλειψη ΜΕΘ στη Στοκχόλμη και δεν κατανοούν ότι τότε θα είναι πολύ αργά. Ολα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα».

Δεν μπορεί κανείς παρά να ελπίζει ότι το σουηδικό πείραμα θα έχει ευτυχή κατάληξη. Ωστόσο, η ελπίδα δεν αποτελεί τακτική. 


Πηγές: Στοιχεία από Καθημερινή και Deutsche Welle 



'Ομως, πως αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού; 
Υπάρχει ανοσία στον κορωνοϊό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι βασικός «παίχτης» στον αγώνα κατά του κορωνoϊού. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εναντίον του εισβολέα, ενώ είναι και σύμμαχος στη θεραπεία. Μερικές φορές όμως στρέφεται εναντίον μας. Από τη 
Deutsche Welle:

Όπως κάθε ιός, έτσι και ο κορωνοϊός αποτελείται από ένα κέλυφος που περικλείει το γενετικό του υλικό και μερικές πρωτεΐνες. Για να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται έναν ξενιστή με τη μορφή ενός ζωντανού κυττάρου. Όταν το κύτταρο-ξενιστής μολυνθεί, ο ιός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με τεράστια ταχύτητα. Αλλά αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τον οργανισμό. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά: Τα κοκκιοκύτταρα, τα φαγοκύτταρα και ένα είδος λεμφοκυττάρων, γνωστά ως φυσικοί δολοφόνοι, ρέουν από το αίμα και τους λεμφαδένες για να καταπολεμήσουν τον ιό. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία είναι συχνά επαρκής για την καταπολέμηση του εισβολέα. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι το ρίγος και ο πυρετός.

Μερικές φορές όμως ο οργανισμός αντιδρώντας μπορεί να επιτεθεί και σε υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να συμβεί και με τον κορωνοϊό. Συνεπώς δοκιμάζονται και φάρμακα που καταστέλλουν μια υπερβολική ανταπόκριση του οργανισμού στον ιό, τα οποία είναι ήδη γνωστά από τη θεραπεία αυτοάνοσων νόσων.

Η ταχύτητα αντίδρασης βέβαια του οργανισμού είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενή, καθώς και από τον ιό με τον οποίο έχει έρθει σε επαφή. Επιπλέον το ανοσοποιητικό μας σύστημα «θυμάται» τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει και έτσι είναι συνήθως προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο μίας νέας μόλυνσης από τον ίδιο εισβολέα.

Τα καλά νέα: είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ανοσία. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Πειράματα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός δεν κατάφερε να μολύνει για δεύτερη φορά πιθήκους του γένους «μακάκος ρήσος», ένα είδος που παράγει αντισώματα συγκρίσιμα με εκείνα του ανθρώπου.

Τα κακά νέα: δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο διαρκεί η ανοσία. Ο Αχίμ Χεράουφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Παρασιτολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, εκτιμά ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό το έτος, κάθε νέα επαφή με τον ιό δρα σαν ένα νέο εμβόλιο, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να παρατείνει την ανοσία.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου