11 Απριλίου 2020

«Μυστήριο» γιατί ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες

O κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες, καθώς και τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Όσον αφορά τους καπνιστές οι απόψεις διίστανται.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο η ερώτηση επαναλαμβάνεται αδιάκοπα: για ποιον λόγο ο κορωνοϊός πλήττει σε τέτοιο βαθμό τους άρρενες υπέρβαρους ή παχύσαρκους; Προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

«Ολες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία διαπιστώνουν πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Παράλληλα, «τα τρία τέταρτα των ασθενών είναι άνδρες». Οι βρετανικές στατιστικές επιβεβαιώνουν την εμπειρική διαπίστωση: Το 73% των σοβαρά ασθενών είναι άνδρες και το 73,4% είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 

Υπολογισμός που έγινε στις 3 Απριλίου από τον ανεξάρτητο οργανισμό ICNARC και δείχνει ότι οι υπέρβαροι έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στην εντατική: Το 42,4% των ανθρώπων με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 επιβιώνει, έναντι 56,4% όσων έχουν ΔΜΣ κάτω του 25.

Επίσης ο παράγοντας του φύλου βαρύνει σημαντικά: Το 55,4% των γυναικών επιβιώνει στην εντατική, έναντι του 47,8% των ανδρών, σύμφωνα με υπολογισμούς επί δείγματος 2.200 ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών ασθενών της Covid-19 στα νοσοκομεία: Οι καλύτερες φυσικές άμυνες των γυναικών απέναντι στον ιό. Είναι μία «γνωστή» κατάσταση που αφορά τις ιογενείς νόσους. Η εγγενής ανοσία είναι καλύτερη στις γυναίκες, κυρίως πριν από την εμμηνόπαυση, λέει ο καθηγητής Pierre Delobel, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τουλούζης.

Για τον παράγοντα του βάρους, η πιο προφανής εξήγηση είναι η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης στους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους. Υπέρταση και διαβήτης είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για την Covid-19, βάσει διαπιστώσεων που έγιναν τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία. Οπως επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ηλικία, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών αγγειακών νόσων είναι μεγαλύτερη. 

«Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο ως προς τον καπνό. Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιστατικών δεν αφορά καπνιστές, ωσάν ο καπνός να δρα προστατευτικά απέναντι στον ιό, μέσω της νικοτίνης», αποκαλύπτει ο γάλλος ειδικός Jean-François Delfraissy. Αλλά και ο Thibaud Soumagne, εντατικολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μπεζανσόν στην ανατολική Γαλλία, επιβεβαιώνει ότι στην εντατική του νοσοκομείου του έχει συναντήσει «από λίγους έως κανέναν καπνιστή». 

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας καπνιστής που αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα κινδυνεύει περισσότερο εξαιτίας της λιγότερο καλής κατάστασης της πνευμονικής και καρδιαγγειακής του υγείας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Γιατί χτυπάει ο κορωνοϊός περισσότερο τους άνδρες;

2 σχόλια:

  1. Διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή: Τη χρήση έμπλαστρων νικοτίνης θα δοκιμάσουν Γάλλοι ερευνητές σε ασθενείς με COVID-19 και σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς μελέτη υπέδειξε ότι οι καπνιστές, εν αντιθέσει με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Η μελέτη, που εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ και στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière του Παρισιού, υποδεικνύει ότι κάποια ουσία που περιέχεται στον καπνό, πιθανώς η νικοτίνη, προστατεύει τους θεριακλήδες από τον COVID-19. Όμως, ακόμα και αν η νικοτίνη δρα προστατευτικά έναντι του κορωνοϊού, οι καπνιστές που νόσησαν παρουσίασαν πολύ βαρύτερα συμπτώματα εξαιτίας της τοξικότητας του καπνού στους πνεύμονες. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία εξήγηση γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από Covid-19. Οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, που βοηθάει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως προκύπτει από μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα σε χιλιάδες ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων και στην Ελλάδα. Η διαπίστωση πιθανώς εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19 και πεθαίνουν από αυτήν τη νόσο. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή