28 Απριλίου 2020

Κυρ. Μητσοτάκης: Βγαίνουμε από το σπίτι, μένουμε υπεύθυνοι

Το σχέδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών.

«Μετά από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στους πολίτες και συμπλήρωσε «Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε την εκκλησία για την κατανόηση και τη συνεργασία είπε: «Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Για την αναστολή των μέτρων στην εκπαίδευση είπε ότι τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου και μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. «Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά. «Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο, η υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση.

Επιπλέον την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, είπε ο πρωθυπουργός και πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα όπως ανακοίνωσε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Τέλος μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. «Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. «Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι' αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη» είπε.

«Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορονοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας και κάποιοι θα νοσήσουν. «Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται» υπογράμμισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και που έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες, ευχαριστώντας όσους δούλεψαν για αυτό. Εξέφρασε τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Ο πόνος τους δεν απαλύνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.

«Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας» σημείωσε 
ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. «Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια» τόνισε.

«Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα εξειδικευτεί ανά τομέα από τους αρμόδιους υφυπουργούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου